fbpx
Flickr

Zašto Hrvati nisu pokrenuli biznis sa ‘zelenim zlatom’? Pogledajte kako to rade u Sjevernoj Makedoniji!

Autor: Dnevno, B.V.

Hrvatska je zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje su stupile na snagu 25. travnja, dobila jedno od najprogresivnijih zakonskih rješenja na svijetu, daleko liberalnije nego u mnogim zapadnoeuropskim zemljama, koje tvrtkama registriranima za proizvodnju lijekova pruža mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa. Hrvatska ima potencijala postati proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe. To bi i za poljoprivrednike mogla postati unosna grana proizvodnje, a da ne govorimo da bi mogao procvjetati i zdravstveni turizam, kroz hrvatske zdravstvene ustanove – toplice ponajprije, koje bi mogle pružati razne vrste tretmana.

Kako su mogućnosti i prednosti uzgoja marihuane u Hrvatskoj još uvijek neistraženi teren, novinarska se ekipa RTL-ove Potrage uputila u Sjevernu Makedoniju, točnije u Kruševo, kako bi posjetili pogon tvrtke 5 Letters. 93 posto vlasništva tvrtke je u rukama američkog investitora, a 7 posto drži Zoran Janevski, poznati sjevernomakedonski biznismen. “Imamo prostor od 2860 četvornih metara. Dosad smo poželi 68 tisuća biljaka i imamo dobre prinose po žetvi”, rekao je direktor tvrtke za uzgoj marihuane Janevski. Investicija započeta prije dvije i pol godine teška je 13 i pol milijuna dolara. Troškovi rastu jer svaki mjesec 47 tisuća eura odlazi na plaće, a mjesečno se potroši i nevjerojatnih 50 tisuća eura struje. No, već prva pošiljka koja se sprema u Njemačku trebala bi vratiti “šleper” eura.

Sjeverna Makedonija ima problema s odljevom radne snage u inozemstvo, baš kao i Hrvatska. Zahvaljujući unosnom poslu, 50 stanovnika Kruševa, dobilo je priliku za zaposlenjem i to na radnome mjestu u kojem su plaće dvostruko veće od makedonskog prosjeka. Podsjetimo da prosječna plaća u Makedoniji iznosi oko 410 eura. Gradonačelnik Kruševa Tome Hristoski sretan je što se baš u njegovom gradu pokrenula unosna industrija “zelenog zlata”, zahvaljujući kojoj su mnogi mladi ljudi dobili priliku raditi i ostati u rodnome Kruševu.


Janevski je naglasio da se za njegov pogon raspituje cijeli Balkan, od Srbije, Crne Gore, Bugarske do BiH. Iskazani interes pokazali su i Hrvati, jer bi i naša klima i podneblje, odgovarali uzgoju ove biljke. Grčka je počela izdavati dozvole za proizvodnju, Rumunjska je na korak do toga. Međutim, gdje je tu Hrvatska? Od sjevernomakedonskog primjera mogli bi naučiti kako zaraditi na jako traženoj robi.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.