Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Zasmetale im kritike iz Bujice: ‘Ustaše žestoko napadaju predsjednika Vučića iz svih oružja zbog Dare iz Jasenovca’

Autor: Daniel Radman

Ne stišavaju se reakcije na film “Dara iz Jasenovca”, povijesne drame koja je bila srpski kandidat za Oscara.

U uži izbor za najprestižniju filmsku nagradu nije ušla što je izazvalo veliko razočaranje srpske javnosti, a jednako su ih pogodile i recenzije ugledničkih američkih kritičara koji su bili zgroženi viđenim.

Filmom “Dara iz Jasenovca” u petak se bavila i “Bujica” u kojoj je gostovao novinar i publicist Igor Vukić. Vukić je pogledao film i prenio svoje dojmove koji se mogu sažeti u jednu rečenicu: “Film ima samo jednu manu, a ta je da naprosto ne valja”.

“Ne valja ništa! Ne valja kao umjetničko dijelo, a ne valja ni kao politički projekt jer je, očito, doživio pravi fijasko već u prvoj rundi, u pokušaju da ga se nametne i uz veliki novac progura, kao velikosrpsku propagandu”, ocijenio je Vukić.

“Film Gage Antonijevića je započeo kao politički projekt i Vučićeva država je stala iza njega. Samo za promociju filma čiji ukupni budžet sada već prelazi pet milijuna eura, Srbija je iz njihovih proračunskih rezervi, u prosincu prošle godine, izdvojila milijun eura. Pritom je tzv. Republika Srpska, ‘država’ Milorada Dodika i Vesne Cvijanović, za propagandu dodala još pola milijuna! Iz svega toga jasno se vidi da je ‘Dara iz Jasenovca’ srpski državni projekt, koji je, na sreću, dobio jednu veliku umjetničku pljusku i propao, a nakon ovakvih kritika, teško da će se oporaviti.”

Ove ocjene izazvale su i reakcije srpskih tabloida koji su bez imalo cenzure stali u obranu, ne toliko filma, koliko predsjednika Vučića koji je indirektno prozvan. Tako “Alo!” donosi tekst uz ‘vrišteći’ naslov: “Ustaše žestoko napadaju predsjednika Vučića iz svih oružja! Smeta im što je država stala iza filma Dara iz Jasenovca” .

“Vučića mrze i proklinju zbog toga što je država stala iza filma koji svjedoči o zločinima u Jasenovcu! Prvi put se saznala istina o krvavom stradanju Srba i drugih naroda u ustaškom logoru smrti i sada se udara po Vučiću i državi Srbiji iz svih oružja!”, stoji u njihovom komentaru.




Portal “Objektiv” također donosi naslov “Ustaše zaboljela ISTINA koju je Vučić glasno izgovorio! Napali predsjednika zbog Dare iz Jasenovca”, a portal “Srbija danas” donosi sličan tekst, tek su riječ ‘ustaše’ u naslovu zamijenili riječju ‘Hrvati’, pa tvrde: “Hrvate jako zaboljela istina koju je Vučić glasno izgovorio: Napali predsednika zbog Dare iz Jasenovca”.

Scenaristica filma Nataša Drakulić gostovala je na Kurir TV-u za koji je izjavila kako je nije ‘mnogo dotaklo’ što film nije ušao u najuži izbor za Oscara.

“Nikad to nisam ni očekivala, znam gdje živimo i kakvi filmovi prolaze i kakva je konkurencija”, prokomentirala je.




Otkrila je i da je dobila gnjusne prijetnje putem društvenih mreža.

Dobivala sam prijetnje sa raznih hrvatskih društvenih mreža o klanju, dranju, silovanju i paljenju kuća. Sve sam prijavila u policiji”, prokomentirala je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.