Foto: Guliver/Sulova Katerina/CTK via AP)

ZAR ĆE UKRAJINA OVAKO PONIZITI ORBANA? Potpuno se razmahali, EU kliče: Mađarski premijer traži rješenje, ali tenzije rastu

Autor: N.K

Otkako je EU najavila embargo na rusku naftu, Mađarska upozorava kako bi prestanak uvoza ruske nafte imao katastrofalne posljedice na njihovo gospodarstvo.

Prije nekoliko tjedana, Orban je rekao kako su njihove rafinerije dizajnirane za obradu ruske nafte te da bi transformacija sustava koštala strašno puno, a sve kako bi uvozili skuplju naftu.

Pored toga, Mađarska je zabrinuta zbog toga što trenutno nije sigurno kojim bi alternativnim pravcima dobavljala naftu i plin. Sve to, dovelo je do velike zabrinutosti Mađarske vlade koja sada od EU traži rješenje, a povrh svega, iz Ukrajine dolaze prijetnje.

Traže garancije da će imati alternativni dobavni pravac

Mađarskoj se napravio ustupak kojim bi se od zabrane uvoza izuzeo naftovod Družba, međutim, Orban kaže kako Mađarska treba jamstvo  da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba, izjavio je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.

“Prijedlog da se naftovod izuzme iz embarga predstavlja dobar pristup, ali nije dovoljan. Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini”, rekao je Orban prije početka samita čelnika država članica EU-a u Bruxellesu.

“Nešto bi se moglo dogoditi s naftovodom Družba”

Naime, nedavno je savjetnica ukrajinskog ministra za energiju Olena Zerkal rekla da bi se “nešto moglo dogodit” s naftovodom Družba koji prolazi kroz Ukrajinu ako Mađarska i dalje bude blokirala šesti paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Jedan dio naftovoda ide kroz Mađarsku. “Po mojem mišljenju, bilo bi prikladno da mu se nešto dogodi. Međutim, ta odluka je Vladi i predsjedniku. Trebaju donijeti političku odluku želimo li zaista razgovarati s Orbanom na jeziku koji razumije i koji nameće Europskoj uniji, ili da još uvijek nismo spremni za to”, pojasnila je Zerkal.




Orban je rekao kako je Europska komisija pogriješila i stvorila problem jer je predložila sankcije prije nego što se konzultirala s državama članicama.

Istaknuo je da najprije treba naći rješenje za mađarski problem opskrbe energijom i tek onda uvesti sankcije.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.