Foto: Screenshot HRT

Zaposlenica HRT-a došla do zapanjujućeg otkrića u arhivi: ‘Bila je na hrpi, slučajno sam je našla’

Autor: N.K

Vladimira Glasnović, zaposlenica Arhiva Hrvatske radiotelevizije (HRT), nedavno je otkrila veliku količinu gramofonskih ploča koje nisu bile evidentirane u arhivi. Pronašla je više od 700 takvih ploča i već ih je obradila. Na taj korak ju je ponukala potraga za originalnom gramofonskom pločom pjesme “Tvoja zemlja” Vice Vukova iz 1970. godine, koja je trebala biti korištena za snimanje spota na Hrvatskoj televiziji.

Pjesma “Tvoja zemlja” ponovno je oživjela kroz vokal Martina Kosovca na ovogodišnjem Voiceu, što je dovelo do potrage za originalnom pločom.

Ploču je Vladimira, poznata kao Vlatka, pronašla među dvije tisuće neevidentiranih ploča u arhivi na Prisavlju. Kako bi spriječila ponavljanje sličnih situacija, odlučila je obraditi sve pronađene ploče. Prebrisala je svaku ploču, stavila ih u nove najlonske umetke i svakoj dodijelila arhivski broj.

Foto: Screenshot HRT

“Slučajno sam je pronašla”

“Ta ploča je bila na toj hrpi neoznačenih ploča i sasvim slučajno sam je pronašla i mogla se koristiti za snimanje emisije. Da ne bi došlo opet do takvog nekog neugodnog trenutka, uzela sam sve te ploče i prebrisala svaku ploču, stavila svaku ploču u novi najlonski umetak, svaka ploča je dobila i arhivski broj”, objasnila je Vlatka za HRT.

Ako ste mislili da je Martinova karijera gotova nakon Voicea, prevarili ste se: Najavio veliki koncert

Vlatkin trud osigurao je da ove glazbene relikvije budu pravilno evidentirane i dostupne za buduće korištenje, čime je značajno doprinijela očuvanju kulturne baštine pohranjene u arhivama HRT-a.
“HRT ima jako veliki fundus svih materijala koje čuvamo u glazbenoj arhivi. Kolega je izračunao da po prilici postoji šest i pol kilometara nosača zvuka. Išla sam malo gledati na kartu, to bi bilo kao zračna linija od Zagreba pa malo dalje od Španskog. Što nije baš ni malo. Osim glazbene arhive postoji još i arhiva drugih materijala, postoji arhiva fotomaterijala, novina i naravno i glazbeno-govorni dio”, dodala je Vlatka.

 
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.