Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Zapanjujući podatak! Saznajte koliko je Hrvatska dosad investirala u BiH

Autor: Dnevno

Hrvatska je u Bosnu i Hercegovinu dosad investirala više od milijarde eura i druga je država po razini investiranja u BiH, podaci su koje je prikupila Agencija za unapređenje inozemnih investicija BiH (FIPA), pozivajući se na statistiku državne središnje banke.

Podatke o ekonomskoj suradnji Hrvatske i BiH u FIPA-i u petak su predstavili novoimenovanom veleposlaniku BiH u Hrvatskoj Aleksandru Vranješu s ciljem daljeg jačanja suradnje dviju zemalja, priopćili su iz agencije.

Registrirane investicije iz Hrvatske u BiH odnose se na razdoblje od svibnja 1994. do kraja 2018. godine. U tom je razdoblju investirano 2 milijarde i 293 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko milijardu i 172 milijuna eura.

Hrvatska u ukupnom iznosu inozemnih investicija u BiH sudjeluje sa 16 posto i druga je zemlja po visini investicija, odmah iza Austrije.

U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sudjeluju sa 46,4 posto, u prerađivačku industriju uloženo je 19,6 posto, a u trgovinu 15,4 posto.

Najveći investitori su HT – Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantic grupa, Belupo, Kraš i Dukat.

Iz FIPA-e su najavili kako će u suradnji s veleposlanstvom BiH u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju dodatno raditi na promoviranju bosanskohercegovačkoga gospodarstva.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.