fbpx
Foto:Antonio Moniaci/IPA, Guliver Images

ZAPAMTITE LICE ‘CRNE DAME’, NOVE LIDERICE DESNICE! Želi zaustaviti useljavanje stranaca, gej brakove i pobačaj: Stranku je doslovno digla iz mrtvih

Autor: Dnevno.hr

Od 1946. godine u ulici Scfroca u Rimu, na broju 39, nalazi se sjedište neofašističkih stranaka. Čudna je to ulica, na jednoj strani je kamena ploča i uveli vijenac posvećen pripadniku pokreta otpora Albertu Marchesiju kojeg su SS-ovci strijeljali 1944. godine, na drugoj strani, jedna puno manja koja označava sjedište neofašističke stranke “Fratelli d’Italia” (Braća Italije).

Na čelu te stranke danas je Giorgia Meloni, 45-godišnjakinja koja je nekoć marginalnu stranku pretvorila u jedinu oveću oporbenu stranku u talijanskom parlamentu. Meloni je bilo važno da stranka ima sjedište upravo u zgradi u kojoj su često boravili sljedbenici fašističkog vođe Benita Mussolinija. Prema vlastitim riječima, ona ima opušten stav prema povijesti, a talijanski Il Duce za nju je “višeslojna osoba”. Meloni kaže kako Mussolinijeva vlast nije bila samo loša, bilo je tu dosta i dobroga. S njom se slažu i mnogi Talijani. Koliko njih, vidjeti će se na izborima.

A brojke sada nisu loše. Njezina stranka koja je na izborima 2018. osvojila samo četiri posto glasova, sada prema anketama vodi s 22 posto.


U planu koalicija

Meloni, koja bi mogla postati prva talijanska premijerka, članovima svoje stranke još je prošle jeseni poslala interni podsjetnik u kojem nalaže da više ne daju ekstremne izjave, da se ne pozivaju na fašizam i prije svega, da se ne pokazuje “rimski pozdrav” koji zbog isturene desne ruke nalikuje na hitlerovski pozdrav. Žena koja se nikad nije jasno distancirala od fašizma, sada svoju stranku iz ekstremističkog spektra želi dovesti na pozicije desnog centra.

Kaže kako iz fašizma odbija samo kult vođe, iako se u sjedištu stranke na zidu jasno vidi fašistički simbol, logo “Braće Italije” – stiliziran plamen u bojama Italije.

Nakon izvanrednih izbora 25. rujna Meloni planira oformiti koaliciju sa strankom “Lega” Mattea Salvinija i Berlusconijevom “Forza Italia”, koja bi trebala imati fasadu građanske desnice.

‘Crna dama’

Još kao učenica, Meloni je pristupila “Omladinskoj fronti” neofašističke stranke MSI – zauzimajući stav protiv terora lijevih ekstremista tih godina. U 31. godini je postala najmlađa ministrica u povijesti Italije, preuzevši ministarstvo za omladinu u vladi Silvia Berlusconija.

Stranku “Braća Italije” je osnovala prije deset godina, a na njezinom čelu je od 2014. U predizbornu kampanju ide s populističkim sloganom “Najprije Italija i Talijani” i traži podršku obiteljima, manje europske birokracije, niže poreze i zaustavljanje useljavanja. Odbija pobačaj  i istospolne brakove.

Kada je književnica Ginevra Bompani za televiziju “La7” rekla da je Meloni “prava budala koja je okružena nacistima”, ona joj je odgovorila da joj je dozlogrdilo da je predstavljaju kao “crnu damu” samo zato što su njeni protivnici očajni zbog toga što ima toliko uspjeha dodavši da je smješno da je dovode u vezu s Mussolinijem, Hitlerom i – Putinom.
Podržava Ukrajinu

“Na kraju krajeva, ja podržavam Ukrajinu”, rekla je Meloni koja je kritičarima preporučila da uzmu primjer Njemačke i Francuske, gdje su desničarski populisti imali uspjeha, a nitko od toga nije pravio skandal.

Žena koja želi postati talijanska premijerka, Europsku uniju bi pod talijanskim čelništvom rado pretvorila samo u ekonomski savez.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.