Foto: Guliver/AP /Carolyn Kaster)

Zapad zatvara oči pred masakrom: ‘Ako ovako nastavi, Biden bi mogao ostati izoliran od ostatka svijeta’

Autor: Zoran Meter/Geopolitika.news

Zanimljiv tekst objavio je 23. listopada utjecajni američki medij The Washington Post – WP. Vjerojatno najviše „probajdenovski“ medij u SAD-u, pa je tim više zanimljiv s obzirom kako kritički pa i pesimistički propituje proizraelsku politiku aktualne američke administracije, piše Zoran Meter, analitičar portala Geopolitika.news.

Naravno, prije svega po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba. Preciznije, sukoba Izraela i Hamasa, koji se, međutim, zbog siline udara izraelske vojske po dvomilijunskom gradu Gazi i neproporcionalnog odgovora s pitanja međunarodnog humanitarnog prava pretvorio upravo u sukob sa svim Palestincima, a ne samo hamasovim militantima. Iz analitičkog teksta WP-a pod naslovom „Izraelsko bombardiranje Gaze potkopava ukrajinski moralizam Zapada“ izdvajam najzanimljivije dijelove kako slijedi, uz svoj završni popratni komentar:


Iako se čini da Bidenova administracija radi iza kulisa kako bi pokušala obuzdati izraelski ratni kabinet, više od 2 milijuna ljudi u Gazi živi u noćnoj mori zračnih napada i eksplozija i ponestaje im hrane, vode i mjesta za sigurno utočište. U svom govoru Biden je naglasio jaz između Hamasa i običnih Palestinaca u njihovoj sredini. “Ne možemo ignorirati humanost nevinih Palestinaca koji samo žele živjeti u miru i imati priliku”, rekao je, ukazujući na napore SAD-a da dopreme humanitarnu pomoć – isporuke za koje humanitarne skupine kažu da su nevjerojatno manje od onoga što je potrebno. Ali ta retorika zvuči šuplje kad se usporedi s američkim postupcima (u praksi, op.a.).

Foto: Guliver Image/AP Photo/Hatem Ali

“Ako SAD i druge zapadne vlade žele uvjeriti ostatak svijeta da ozbiljno misle o ljudskim pravima i zakonima ratovanja, načelima koja s pravom primjenjuju na ruske zločine u Ukrajini i Hamasove zločine u Izraelu, također se moraju primijeniti na Izraelsko brutalno zanemarivanje civilnog života u Gazi”, rekao je Louis Charbonneau, UN-ov direktor Human Rights Watcha, u izjavi nakon američkog veta (rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a koju je predložila Rusija, op.a.) – navodi dalje WP.

Visoki diplomat iz zemlje u skupini G 20 rekao mi je da je “ovakva vrsta ponašanja ono što je globalni Jug učinilo tako opreznim u pogledu onoga što Zapad radi” kada su nagovarali strane vlade da slijede njihov primjer u Ukrajini. Trenutna uloga SAD-a u blokiranju akcije u Gazi, dodao je dužnosnik, govoreći ovog vikenda pod uvjetom anonimnosti jer nisu dobili odobrenje za brifiranje novinara, pokazuje “na koliko se dvostrukih standarda oslanja strategija SAD-a ili Zapada”. – piše WP.

U tekstu američkog medija dalje se navodi slijedeće: „U Europi se također sve više prepoznaje ova napetost. “Ono što smo rekli o Ukrajini mora se primijeniti na Gazu. U protivnom gubimo sav svoj kredibilitet”, rekao je visoki diplomat Grupe sedam za Financial Times. “Brazilci, Južnoafrikanci, Indonežani: zašto bi ikada vjerovali onome što govorimo o ljudskim pravima?”

AP Photo/Majdi Mohammed/Guliver

To je također podsjetnik na neuspjeh međunarodne zajednice – ali prije svega Sjedinjenih Država – da oživi uspavani mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca. “Danas zapadne vlade plaćaju za svoju nesposobnost da pronađu ili čak traže rješenje za palestinsko pitanje”, istaknuo je uvodnik francuskog dnevnika Le Monde . “U trenutačnoj napetoj klimi, njihova potpora Izraelu – koju ostatak svijeta doživljava kao isključivu – riskira ugroziti njihove napore da uvjere južne zemlje da je međunarodna sigurnost u Ukrajini u pitanju.”

Diplomat koji je razgovarao s FT-om turobno je sažeo utjecaj najnovijeg rata u Gazi: “Sav posao koji smo obavili s Globalnim jugom [u vezi s Ukrajinom] je izgubljen. … Zaboravite na pravila, zaboravite na svjetski poredak. Nikada nas više neće slušati.” – citat je kojim završava analitički tekst The Washington Posta.

Zaključak

Ako uzmemo u obzir i sve masovnije i učestalije, pa čak i one vrlo velike propalestinske i protuizraelske prosvjede koji su upravo održani u New Yorku, liberalnoj prijestolnici Amerike (i svijeta), ali i diljem drugih velikih američkih gradova, a samo su odraz onih istih koji već danima potresaju prijestolnice brojnih svjetskih metropola – jasno je na što želi upozoriti američki medij.
Globalni jug bi mogao zauvijek ili na dugo „skliznuti iz ruku“ SAD-a i združenog Zapada, koji bi, umjesto novog svjetskog poretka pod vodstvom SAD-a čiji je ustroj prije dva dana najavio američki predsjednik Joe Biden – vrlo lako mogao ostati sam – izoliran od ostatka svijeta kao elitistička „zlatna milijarda“ koja na sve druge gleda s visoka i sve podređuje isključivo svojim interesima.

Foto: Guliver Image/ Mateusz Slodowski/Fotonews/Newspix

Kina i Rusija, svojom pažljivo koordiniranom vanjskom politikom koja po pitanju sadašnjeg masakra u Gazi (a riječ je upravo o tome i ničem drugom koliko god se naši političari pravili da ništa ne vide, ne čuju i ne znaju) i modalitetu rješavanja višedesetljetnog palestinskog pitanja potpuno koincidira s politikom arapskih i islamskih zemalja u cjelini – mogle bi postati glavni beneficiari rizične Bidenove vanjske politike.

Politike, koja ima sve šanse ugroziti američke interese ne samo na Bliskom istoku – više nego svi napori Moskve i Pekinga u tom smjeru zajedno.
Autor:Zoran Meter/Geopolitika.news
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.