fbpx
Foto: Profimedia

ZAOŠTRENA KOMUNIKACIJA EU sankcionira Bjelorusiju, a prijeti Turskoj

Autor: S.P./Hina

Čelnici Europske unije u petak su dogovorili da će uvesti sankcije za oko 40 osoba iz Bjelorusije nakon što je Cipar odustao od protivljenja zbog zahtjeva da Unija kazni i Tursku zbog napetosti na istočnom Mediteranu.

“Imali smo dvostruku strategiju”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare nakon prvog dana summita koji je završio iza ponoći.

“Izjavljujemo da želimo pružiti šansu političkom dijalogu. S druge strane izražavamo svoju čvrstoću na našim vrijednostima i podršci Grčkoj i Cipru. Spremni smo uključiti se u pozitivniji program s Turskom pod uvjetom da Turska želi sudjelovati u pozitivniji program s nama”, kazao je Michel.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je nakon sastanka čelnika 27 zemalja članica da bi EU mogla uvesti sankcije Ankari ako se turske “provokacije i pritisci” nastave na istočnom Mediteranu, objavila je Hina.

“Želimo pozitivan i konstruktivan odnos s Turskom, a ovo bi također bilo itekako u interesu Ankare,” rekla je na konferenciji za novinare.

“Ali to će uspjeti samo ako prestanu provokacije i pritisci. Stoga očekujemo da se Turska od sada suzdržava od jednostranih akcija. U okviru takvih obnovljenih akcija Ankare, EU će koristiti sve svoje raspoložive instrumente i mogućnosti”, dodala je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su po dolasku na samit da se za spor između Turske te Grčke i Cipra s druge strane mora naći diplomatsko rješenje.

Turska je za Europsku uniju iznimno važan partner za ublažavanje migrantskog pritiska.
Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.