fbpx
Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘ZAMRAČIO JE NOVAC IZ EU!’ Moćni HDZ-ov ‘sponzor’ na meti DORH-a i OLAF-a: Sumnja se da je muljao s 1,3 milijuna eura

Autor: I.G.

Slavonskobrodsko tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv poznatog poduzetnika i vlasnika Vinarije Galić, Josipa Galića (61), te još tri osobe zbog navodne prijevare vezane uz novac EU. Radi se o novcu koji je Vinariji Galić dodijeljen za izgradnju nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne čak sedam milijuna eura. Prema priopćenju tužiteljstva, kaznena djela počinjena su od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018.

Vinarija Galić je za izvođača radova angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet izvođača, među kojima je bila i tvrtka Galićeva sina. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) utvrdio je nepravilnosti u cijelom poslu, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) naložila je da se 10 milijuna kuna mora vratiti jer je angažiranjem sinovljeve tvrtke bio u sukobu interesa.

Prema zaključku tužiteljstva, svi okrivljenici djelovali su u zajedničkom cilju da Vinariji Galić omoguće dobivanje novčane potpore za izgradnju vinarije. Pritom su znali kako ne bi dobili potporu da je bilo poznato da se kao izvođač pojavljuje tvrtka Galićeva sina, pa su onda našli drugu tvrtku koja je samo formalno prikazana kao izvođač radova, dok je stvarni izvođač bila tvrtka Galićeva sina.


Vrijednost potpore koju je APPRRR dodijelio za izgradnju vinarije bila je veća od 1,3 milijuna eura i isplaćena je 10. kolovoza 2018. Prema OLAF-u, pri izgradnji vinarije došlo je do zlouporabe u odabiru izvođača radova, odnosno podizvođača radova, piše Jutarnji list.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.