fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ZAMJERILA SE MNOGIMA, A SADA BI JE HTJELI MAKNUTI! ‘Ratnica’ hrvatskog pravosuđa u nemilosti vrhuške: Teško će dobiti novi mandat šefice USKOK-a

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Aktualna ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić široj hrvatskoj javnosti postala je poznata u jeku afere Žalac, odnosno nakon što je po nalogu europskog javnog tužitelja privedena bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, nakon čega se u javnom prostoru nametnulo pitanje što je točno USKOK radio s njezinim predmetom i je li moguće da je on stajao u njihovim ladicama isključivo zbog toga što je bila riječ o utjecajnoj članici vladajuće stranke.

Kraj mandata

Dok se javnost zabavljala tim pitanjima, u pozadini se odvijao veliki sukob između ravnateljice USKOK-a Marušić i glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, koja se nastojala zadržati na vlastitoj poziciji, povlačeći za sobom u ralje te velike afere Marušić koja se nije željela kompromitirati. Sukob koji je tada počeo među dvjema prvim damama hrvatskog pravosuđa do danas se nije primirio, a upućeni u državnoodvjetničkim krugovima svjedoče kako su Marušić i Hrvoj Šipek politički podijeljene u dva klana.

Dok glavna državna odvjetnica uživa potporu ministra policije Davora Božinovića i bivšeg HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, a time i neizravnu potporu premijera Andreja Plenkovića, ravnateljica Marušić smatra se kadrom predsjednika Zorana Milanovića, što bi joj uskoro mogla postati otežavajuća okolnost.


Naime, Vanji Marušić 19. studenoga ove godine istječe mandat na čelu toga elitnog odjela Državnog odvjetništva, a Zakon o USKOK-u propisuje kako glavni državni odvjetnik, odnosno Hrvoj Šipek, postupak za imenovanje pokreće minimalno četiri mjeseca prije toga datuma.

U skladu s time, nedavno je istekao rok za podnošenje prijava za ravnatelja USKOK-a, službeno se još ne zna tko se sve kandidirao, no neslužbeno se može čuti kako je jedini kandidat za tu poziciju aktualna ravnateljica Marušić, što ne znači da je njezina pozicija sigurna.

Naime, njezina je sudbina u rukama glavne državne odvjetnice s kojom je mjesecima na ratnoj nozi. Protokol i zakon su jasni – ravnatelja USKOK-a imenuje glavna državna odvjetnica, a ako ona nije zadovoljna kandidatima, postoji mogućnost poništenja natječaja i imenovanja vršitelja dužnosti. Upućeni svjedoče da takav scenarij nije nemoguć jer je Hrvoj Šipek u jeku afere s bivšom ministricom Žalac od ravnateljice USKOK-a tražila da podnese ostavku, na što Marušić nije pristala.

Na ratnoj nozi

Njihovi odnosi u međuvremenu se nisu izgladili pa postoji mogućnost da Marušić ne ostane na mjestu ravnateljice USKOK-a, premda se predsjednik Milanović u pravosudnim krugovima već počeo zalagati za njezin opstanak komplimentirajući i njezinu, ali i djelovanju USKOK-a.

Ravnateljica USKOK-a nije pretjerano oduševljena glavnom državnom odvjetnicom Hrvoj Šipek jer smatra da nije dorasla poziciji na kojoj se nalazi i jer ju je Hrvoj Šipek pokušala žrtvovati kako bi zaštitila vlastitu poziciju. Zamjerila se Marušić tijekom karijere u USKOK-u mnogima, a na popisu tih mnogih nalaze se brojni HDZ-ovci, što bi joj mogla biti jedna od otežavajućih okolnosti za ostanak na poziciji.

Odnedavno su pravomoćne minimalno tri presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, čijim se aferama Marušić intenzivno bavila, tu je i famozni slučaj INA-MOL, no možda je za opstanak Vanje Marušić daleko najteži slučaj u kojem je HDZ osuđen kao pravna osoba, pri čemu su odustali od daljnje borbe protiv optužbi iz afere Fimi media, za što je vladajuća stranka platila kaznu. Marušić je stala na žulj i bivšem gazdi Dinama Zdravku Mamiću jer je USKOK dobio pravomoćnu osuđujuću presudu protiv njega, a pokrenut je i postupak protiv sudaca koje je Mamić prijavio tvrdeći da su od njega primali mito.
U mandatu aktualne ravnateljice USKOK-a otvorene su brojne istrage, jedna od najzvučnijih je ona protiv bivše HDZ-ove gradonačelnice Knina i državne tajnice Josipe Rimac u sklopu koje bi moglo biti optuženo 50-ak osoba, među kojima je i bivša ministrica Žalac, ali i niz drugih državnih službenika poput ravnatelja Carine, pomoćnika ministra, državnog tajnika, ali i ravnatelja policijske akademije.

Borba je počela

Posljednji krak te istrage rezultirao je novim istragama koje se odnose na malverzacije pri zapošljavanju te pri dodjeli bespovratnih novčanih sredstava te je priveden bivši HDZ-ov ministar graditeljstva Darko Horvat, a Plenković je iz svoje Vlade bio prisiljen ispratiti i Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, što su mnogi protumačili kao osvetu Vanje Marušić premijeru Plenkoviću i Zlati Hrvoj Šipek zbog toga što su je pokušali kompromitirati u jeku afere Žalac.

Ona je time poslala Plenkoviću poruku da vidi što se može dogoditi ako nastavi ulaziti u obračune s njom i USKOK-om, tvrdilo se prije više od pola godine po HDZ-ovim kuloarima, po kojima se sada tvrdi da Plenković doista nije ni u kakvim odnosima s ravnateljicom Marušić, no ne treba zaboraviti da je on javno propitivao djelovanje USKOK-a prozivajući ih zbog načina na koji je Horvat izravno iz Vlade završio u Remetincu.
Nije se, doduše, Marušić u posljednje četiri godine zamjerila samo Plenkoviću nego i nizu drugih lokalnih dužnosnika, gradonačelnika, načelnika i župana, zbog čega je kolege nazivaju beskompromisnom i odvažnom ženom koja bi mogla biti žrtvovana zbog politike i kako bi se Hrvoj Šipek dodatno zaštitila na postojećoj poziciji na kojoj konce u pozadini vuče bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji također nije naklonjen Vanji Marušić, za razliku od Dinka Cvitana s kojim je odlično surađivala.

Posljednje četiri godine njezina mandata na čelu USKOK-a rezultirale su uhićenjima uigranih međunarodnih trgovaca drogom, za što, doduše, zasluge ima i policija, u akciji Tebra još 2019. uhićeno je dvadesetak osoba osumnjičenih za šverc velike količine marihuane, tu se družinu povezivalo i s potpaljivanjem automobila i raznim drugim kriminalnim djelima zbog kojih se USKOK obračunao s tom ekipom. Pokušavala se Marušić kao ravnateljica USKOK-a obračunati i s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, ali on nije živ dočekao kraj tih istraga.

Unutarnji sukobi

Nedavno je USKOK pokrenuo istragu protiv sutkinje sa šibenskog Općinskog suda Maje Šupe, no bez obzira na sve te silne istrage, nepovjerenje hrvatskih građana u domaće pravosuđe sve je veće. Pita li se one iz sustava, odgovornost za to snosi prije svega Državno odvjetništvo unutar kojega vladaju kaos i unutarnji sukobi, među kojima je najistureniji ovaj između Hrvoj Šipek i Marušić koji se nastoji držati podalje od javnosti.

Unatoč tomu, javnost svjedoči kadrovskoj potkapacitiranosti pojedinaca iz DORH-a, koji je doveden do ruba amaterizma. Znajući za te probleme, premijer Plenković i članovi HDZ-a Zlatu Hrvoj Šipek ostavili su na poziciji glavne državne odvjetnice, ona je pak u DORH-u ostavila Mladena Bajića, a sada se u tim istim krugovima vodi rat oko Vanje Marušić koja se definitivno neće predati bez borbe i napustiti poziciju a da javnost ne sazna što se u pozadini kuha.

Baš to mogao bi s druge strane biti razlog njezina opstanka jer Hrvoj Šipek po svaku cijenu nastoji izbjeći da je se javno proziva i provlači po medijima zato što bi se time ponovno mogla dovesti u pitanje njezina pozicija, što joj nije u interesu.

Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.