Foto: Screenshot/HRT

Zaiskrilo zbog Vukovara, Ćipe očitao lekciju: ‘Ne vidim problem ako je kolona posvećena Nicolieru’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara sve je bliže, a kraj političkim previranjima zbog poruka gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, sve je dalje.

O tome kako ovaj važan praznik dočekati dostojanstveno, stajališta su u Otvorenom jučer sučelili Stipo Mlinarić, Ante Deur, Fred Matić i Dario Hrebak.


Mlinarić: Prodaja medijskih spinova

Stipo Mlinarić komentirao je izjave gradonačelnika Ivana Penave.

“Gradonačelnik je rekao da moli one koji će doći u Vukovar mjeriti kukuruz dizanjem desne ruke da zaobiđu taj dan. Onda je rekao drugu rečenicu: Molim da u Vukovar ne dolaze oni kojima smeta odluka HOS-a”, kazao je Mlinarić te dodao da, kada je Kolona sjećanja započela, vodili su je pripadnici 204. brigade koja je branila Vukovar, a nakon što je prošla pandemija, predvodila su je djeca koja su preživjela rat.

“Kako nitko od novinara nije pitao gradonačelnika Penavu i mene o toj djeci?”, zapitao se te ustvrdio da je ove godine odluku o posvećivanju kolone Jeanu Michelu Nicolieru dobio Odbor za obilježavanje Kolone sjećanja, a ne Penava.

Mlinarić je otkrio i da će iduće godine kolonu voditi policija iz Varaždina, Međimurja i Slavonskog Broda. Dakle, svake godine će biti netko drugi.

“Ne vidimo u čemu je problem ako je kolona posvećena Jeanu Micheleu Nicolieru”, zaključio je Mlinarić.

Obrat: Majka pokojnog Nicoliera bit će s HOS-ovcima u Koloni sjećanja
Deur: Ne smijemo politizirati i dovoditi u pitanje žrtvu

Na pitanje radi li se o politizaciji Vukovara, Ante Deur je odgovorio potvrdno.

“Da, nažalost, u pravu ste. Vukovar je hodočašće hrvatskog naroda. Želim pozvati sve Hrvatice i Hrvate te sve ljude dobre volje da dođu u Vukovar odati počast najvećoj žrtvi hrvatskog naroda nakon Križnog puta, rekao je. Žao mi je što je gradonačelnik izašao nespretno i neumjereno”, kazao je te dodao da ne smijemo politizirati i dovoditi u pitanje žrtvu.

Rekao je da se 18.11. ne smije poslati poruka koja će otići u krivo.

“Ja svom kolegi Mlinariću i gradonačelniku Penavi nudim pomoć da to zajedno napravimo u najboljem redu te da ne dopustimo da žrtvu pretvorimo u predizbornu kampanju”, rekao je i poslao poruku svojim suborcima i prijateljima iz HOS-a da je na njima odgovornost da ne stavljaju politiku.
Broj ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu izaziva jezu: Za njih zapalite jednu svijeću više

Matić: Pretužno da govorimo na ovu temu

Fred Matić je istaknuo kako je tužno da se govori na ovu temu umjesto da se posveti žrtvama, poginulima i nestalima.

“Za dva tjedna bliži se obljetnica i da sada razgovaramo o tome što se događalo prije 32 godine, da razgovaramo o žrtvama, poginulima i nestalima. Mi ovdje razgovaramo o vrlo jeftinim stvarima i što se ovdje događa, suborci se međusobno prepucavaju”, rekao je te napomenuo da je njegova ideja bila da 18.11. Srbi zajedno u Koloni s Hrvatima prođu cijeli križni put, onda se razdvoje i polože vijenac.

Podsjetio je i da je prema zakonu Vlada odgovorna za organizaciju događaja.

“Da se ne radi o ovako ozbiljnoj situaciji kao što je ova, ja bih ne znam koliko platio da mogu biti na sastanku između ministra Medveda i gradonačelnika Penave. Za mene osobno, Vukovar nije pao 1991., nego 2013., takva iskustva imaju ovdje nazočni. Gospodin Deur kaže da treba poštivati institucije, 2013. godine se nisu poštivale institucije. Tada su bile vukovarska i nevukovarska Hrvatska, sada bi 18.11. mogli imati dvije Hrvatske, kako to kaže premijer Plenković pa da vidimo koja je to prva, a koja druga”, rekao je Matić.

Hrebak: Dobro da je Ćipe pozvao ljude da ne dolaze mjeriti visinu kukuruza

Dario Hrebak smatra da Penava nije napravio dobar potez, a drago mu je što je Mlinarić pozvao ljude da “ne dolaze mjeriti visinu kukuruza u Vukovaru” te dodao kako se Hrvatska 1991. godine borila i izborila protiv jednoumlja.

HOS na čelu kolone?

Gosti su komentirali namjeru Ivana Penave da HOS predvodi Kolonu sjećanja. Hrebak je rekao da ne vidi razloga zašto HOS-ovci ne bi bili na čelu kolone, no smatra da se to treba dogovoriti s državnim protokolom. Također, ne sviđa mu se plakat.

‘Ako vam se ne sviđa veliko slovo ‘U’ zaobiđite Vukovar’: Kolonu sjećanja predvode HOS-ovci

Uzvratio mu je Mlinarić koji je rekao kako je struka plakat komentirala ideološki.

“Struka uopće nije komentirala kako je plakat napravljen. Vi vidite slovo U koje je dio Vukovara. Onda izbacite i iz Pule slovo U”, rekao je Mlinarić, na što je Hrebak inzistirao da ‘oni znaju na koje U se misli’.

Fred Matić se složio kako je struka rekla sve o plakatu te ustvrdio da nema razloga da HOS predvodi kolonu.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.