Foto: Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREPČANKA GODINE! Mirela Čavajda primila je nagradu i obznanila posvetu: Iz Grada objasnili zašto su odabrali upravo nju

Autor: Franka Alvarez

Na rođendanu grada Zagreba i održanoj svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podijelila su se javna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ove je godine nagrada za Zagrepčanku godine uručena Mireli Čavajdi čija je potresna priča odjeknula u javnosti i digla sve na noge. Njezina odluka da javno iznese okolnosti vezane uz prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora nerođenog djeteta, imale su dalekosežne posljedice na društvo i mobilizirale su cijelu državu u obrani prava žena na izbor.

Posveta Grgi

”Hvala svima koji su mi dali podršku. Hvala Gradu Zagrebu na ovom dinom priznanju, ali i svim udrugama i organizacijama koje su bile uz mene i svim građanima koji su me podržali. Hvala mojoj obitelji i prijateljima jer su oni bili moja moja najveća podrška”, izjavila je Čavajda.


“Nagradu bih posvetila svome sinu Grgi koji će u mom srcu živjeti vječno te svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošle kroz možda najteže trenutke u svojim životima. Neka odsada svima bude lakše. Hvala puno”, kroz suze je rekla Čavajda.

Hrabro se izložila

Grad Zagreb je obrazložio razloge zbog kojih je Mirela Čavajda postala građankom godine, pa su između ostalog naveli da je ona sama u trenucima najteže životne odluke odlučila javno istupiti i tako upozoriti na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu.

“Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti, a značenje njezina hrabrog postupka je mnogostruko. S jedne strane, ona je dala glas svim diskriminiranim ženama u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. S druge strane, njezin je potez mobilizirao cijelu državu u obrani prava žena na izbor”, objasnili su iz Grada odluku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.