fbpx
FOTO: Edit, cropix, ilustracija

ZAGREPČANE ŠOKIRALA NOVA PRAVILA: Smeće u centru smije se iznositi samo od 20 do 22 sata. U protivnom, ‘bit će po prstima’

Autor: Dnevno.hr

Zagreb od 1. listopada uvodi novi sustav sakupljanja komunalnog otpada. Većina građana još ne zna kako će cijeli sustav funkcionirati u praksi, a iz Grada Zagreba poručuju da će u početku educirati građane, a eventualne kazne naplaćivati tek nakon upozorenja.

Zagrebačka kućanska će od 1. listopada primati račune od 45 kuna mjesečno, što je fiksni dio cijene za tu uslugu, dok će drugi dio plaćati preko kupnje “ZG vrećica” koje ovisno o litraži, koštaju dvije, četiri i osam kuna.

U tim vrećicama će se moći odvajati samo miješani komunalni otpad. Također, sve spremnike za odlaganje otpada (miješanog komunalnog otpada, papira i biootpada) potrebno je smjestiti u za to predviđene zaključane smetlarnike i podrume, haustore, ograđena dvorišta ili na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba.


Navodno je sve jasno

U slučaju da u haustoru, veži ili ostalim zajedničkim stambenim prostorijama nema mjesta za smještaj svih spremnika (miješani komunalni otpad, papir i biootpad), prioritet je ondje smjestiti spremnik/posudu za miješani komunalni otpad.

Korisnici u centru Zagreba koji su spremnike smjestili unutar svoje nekretnine (u haustor, vežu ili drugu zajedničku stambenu prostoriju) iste smiju iznositi za potrebe pražnjenja isključivo u vremenu od 20 do 22 sata svakim danom osim nedjeljom te su ih obavezni unijeti unutar svoje nekretnine najkasnije sljedećeg jutra do 8 sati ili će ih Čistoća trajno ukloniti.

Korisnici u centru Zagreba koji nemaju mogućnost smještaja spremnika unutar svoje nekretnine nakon 1. listopada više neće moći koristiti spremnike na javnoj površini ispred svojih zgrada jer će ti spremnici biti trajno uklonjeni s javnih površina. Korisnici kojima su spremnici trajno uklonjeni, ZG vrećice s miješanim komunalnim otpadom će odlagati ispred ulaza svoje višestambene zgrade isključivo u vremenu od 20 sati do 22 sata svakim danom osim nedjeljom. Odlaganje ZG vrećica izvan ovog vremena je kažnjivo.

Otpadni papir, staklo, plastičnu i metalnu ambalažu korisnici mogu, kao i do sada, odlagati na obližnjim zelenim otocima u za to predviđene spremnike/posude/zvona. Otpadna plastična i metalna ambalaža može se i dalje odlagati u standardiziranim žutim vrećama po redoslijedu odvoza. Na zelene otoke bit će postavljeni i spremnici za biootpad.

Društvene mreže pršte od komentara i čini se kako ima puno nezadovoljnika. Građani nisu zadovoljni činjenicom da je vrijeme pražnjenja ograničeno od 20 do 22 sata, a nije im jasna niti cijena od 40 kuna.

“Na temelju čega je određena baš ta cifra od 40 kuna?”, pitaju se komentatori na društvenim mrežama…
“A ništa, moramo slušati ili će biti po prstima”, napisao je jedan komentator…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.