Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Zagrepčane jutros dočekala velike promjena: Ovaj dio grada više nikad neće biti isti

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Danas se u cijelom svijetu obilježava Dan planeta Zemlje, a Zagrepčani su u povodu tog dana na prostoru rekreacijsko-sportskog centra (RSC) Jarun dobili najveću zonu bez automobila u Gradu Zagrebu.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, izrazio je podršku ovoj promjeni. “U zonu bez automobila ulaz osobnim vozilima više neće biti moguć, kako bi Jarun postao sigurnije, zdravije i ugodnije mjesto za sve posjetitelje,” rekao je gradonačelnik.

Iako će ulazak vozilima biti zabranjen, određene kategorije korisnika imat će pristup uz dozvolu. To uključuje članove sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe sa sjedištem ili poslovnim prostorom na Jarunu, ribiče s godišnjom ribolovnom dozvolom te osobe s invaliditetom. ZET-ov autobus i dalje će voziti oko jezera, a na obodu će biti dostupan besplatan parking za one koji se odluče na dolazak automobilima.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Pripreme trajale godinu dana

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da su pripreme za ovu inicijativu trajale godinu dana te da su posljednjih godina organizirani “Dani bez automobila” kako bi se građani priviknuli na ovu promjenu. Njihov uspjeh potvrđuje podatak da se broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio tijekom protekle godine.

Osim toga, prošle godine je u cijelosti obnovljena Aleja Matije Ljubeka nakon 40 godina, čime su stvoreni dodatni uvjeti za aktivnosti na Jarunu. Radovi su financirani iz Fonda solidarnosti Europske unije i dijelom iz gradskog proračuna.

Grad Zagreb također je pokrenuo izradu prostorno-programske studije koja će oblikovati budući razvoj RSC Jarun, kao i studiju odmuljivanja jezera, s obzirom na potrebe odmuljivanja jezera koje ima status nacionalnog veslačkog centra.
 

 

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.