FOTO: Mario Ćužić

ZAGREB NA PRAGU FINANCIJSKE KATASTROFE? Stojak: ‘Pitanje je hoće li gradska uprava uopće moći osigurati financiranje hladnog pogona’

Autor:

Zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Tomislav Stojak danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o lošem financijskom stanju u Zagrebu. Stojak je konstatirao da je Zagreb na pragu financijske katastrofe.

“Nakon 1,3 milijarde kuna proračunskog kratera u 2019. godini, Grad Zagreb je prisiljen sa Zagrebačkim holdingom potpisati više sporazuma o obročnoj otplati preuzetih obveza u iznosu većem od 370 milijuna kuna i prebaciti ih u 2021. i 2022. godinu, te nam takve prijedloge šalju na predstojeću sjednicu Gradske skupštine! To se odnosi na razne projekte koji su planirani, budžetirani i započeti ove godine, od škola, bazena, ambulanti, usluga koje su za grad vršila komunalna poduzeća unutar Holdinga, Čistoća, Zrinjevac, Zagrebačke ceste i ostali, kao i usluga prijevoza ZET-a, čije redovno poslovanje ovakvom financijskom politikom dolazi u pitanje”, rekao je zastupnik na konferenciji za medije.

Kazao je i kako se uz sve to, kasni i s isplatom plaća djelatnicima gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, kao što je to bio slučaj ovoga mjeseca. Nadodao je i da je javna tajna da se u studenom isplata plaća ne može očekivati prije 20-og u mjesecu te da se praktično ne plaćaju računi dobavljačima, a kao proimjer naveo je prehranu za gradske vrtiće.

“Dolazimo do ključnog pitanja – da li će gradska uprava u vrlo skorom vremenu moći uopće osigurati financiranje barem „hladnog pogona“, dakle plaća i materijalnih troškova, dok o bilo kakvim razvojnim projektima nećemo moći razmišljati idućih nekoliko godina, s obzirom na financijsku katastrofu koju je svojom rasipničkom i neodgovornom politikom uzrokovao aktualni gradonačelnik”, rezolutan je Stojak.

Kazao je i da osim što prebacuje financijske obveze na iduće godine, gradonačelnik nema odgovor na ključno pitanje za obnovu Zagreba nakon potresa – od kuda će i kako osigurati novce za obnovu stanova i kuća Zagrepčana nakon potresa?

“Na to ključno pitanje odgovora nema i još jedanput ponavljam da će, na žalost, Zakon o obnovi Zagreba u svojoj provedbi pasti baš na Gradu Zagrebu jer on jednostavno nema i neće moći osigurati zakonom predviđenih 20% sredstava”, nadodao je.

Podsjetio je na neke podatke iz izvješća Državne revizije o poslovanju Zagreba, kao što je proračunski minus od 1,3 milijarde kuna, bez plana saniranja i uravnoteženja proračuna, kreditna zaduženost grada i Holdinga na razini 4 milijarde kuna te nenaplaćena i sporna potraživanja (komunalna naknada, zakupnine, spomenička renta i najam stanova) veća od 1,2 milijarde kuna.

“Ako želimo bolji Zagreb, onda nam treba odgovorno upravljanje financijama Grada Zagreba i novcima koji Zagrepčani izdvajaju za kvalitetu života u svom gradu.

Ovakva financijska situacija našeg grada je neodrživa, na žalost događa se financijska katastrofa uzrokovana rasipničkom politikom gradonačelnika. Njemu i njegovim suradnicima uvijek je kriv netko drugi, građani, nacionalna vlada, porezna reforma, potres, korona … Zanimljivo, niti u jednom trenutku nisu pomislili da je kriva njihova nesposobnost i neznanje! Kako to, kako to?!”, pita se Stojak.

S obzirom na financijski izuzetno složenu i tešku situaciju u gradu, Stojak je zatražio hitan rebalans gradskog proračuna te da se na stol stave svi projekti koji su planirani, a za koje nema novaca.

“Tražim da se napravi plan preživljavanja grada do kraja ove, ali i za 2021. godinu, pogotovo stoga što se u svibnju održavaju lokalni izbori, koji će donijeti, uvjeren sam, novog gradonačelnika i gradsku upravu koja će iskreno i kvalitetno brinuti o svome gradu i Zagrepčanima! Poseban odgovor gradska uprava mora dati na pitanje od kuda misli i kako osigurati sredstva za obnovu grada nakon potresa!

Potres u ožujku bila je prava prirodna, pandemija virusa zdravstvena, a dvadeset godina mandata Milana Bandića su prava financijska i upravljačka katastrofa i kaos s nesagledivim posljedicama za budućnost Zagreba i svih nas”, zaključio je Stojak.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.