Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ZAGORSKI ‘MALI BANDIĆ’ NA KORAK DO POBJEDE: Preuzme li Kolar SDP, za premijera će gurati jedno dobro poznato lice

Autor: 7dnevno/Iva Međugorac

Istraživanja kojekakvih agencija koje procjenjuju rejting domaćih političara uvijek valja uzeti s rezervom, pokazali su to i posljednji srpanjski parlamentarni izbori na kojima je mimo svih očekivanja i predviđanja slavio Plenkovićev HDZ. Ta velika pobjeda vladajuće stranke odjeknula je javnim prostorom, a gledajući skor te utakmice koja je navodno trebala biti neizvjesna, za glavu su se uhvatili i Škorini pokretaši, ali i SDP-ovci čiji je entuzijazam naglo potonuo.

Duboka kriza koju su socijaldemokrati zaneseni rezultatima europskih izbora gurali pod tepih eskalirala je u noći parlamentarnih izbora. Idućeg dana Davor Bernardić podnosi ostavku, a nedugo potom s prijateljima daleko od politike odlazi u Gardaland. I dok se Bero tako zabavljao u talijanskom avanturističkom parku, njegovi donedavni kolege odlučili su se pozabaviti strankom raspisujući unutarstranačke izbore u SDP-u. Izbori koji bi se trebali održati za desetak dana na površinu su ponovno iznjedrili podjele, sukobe, razmirice i sve ono što socijaldemokrati ne uspijevaju zadržati pod krovom zgrade na Ibleru.

Sukobi i razmirice

U utrku za šefa prvi se uključio Peđa Grbin, SDP-ov Veli Jože tjednima je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, a onda je monotoniju razbila njegova kolegica iz Omišlja Mirela Ahmetović, iza koje stoji v. d. šefa Zlatko Komadina. Dvojac spregu i ne pokušava skriti, a Grbin se bez istinskih aduta uhvatio svojih preferencijskih glasova kao da je to sveto pismo. Bez značajnog broja preferencijskih glasova u utrku se uključio krapinski župan Željko Kolar, a u finišu se drugovima pridružio i Ranko Ostojić. Drug Ranko u stranku bi vratio drugarstvo, zaboravljajući da se nije kandidirao za šefa antifašističke lige, nego za predsjednika socijaldemokratske opcije kojoj hitno treba sazrijevanje i oporavak, jer u suprotnom će svi skupa drugarski pasti u ponor iz kojeg nema povratka. Da je situacija alarmantna i da SDP treba oporaviti svoje ogranke, poručio je pak Kolar, župan kojega u Zagorju nazivaju malim Bandićem. Kako god da ga nazvali, posljednje ankete sugeriraju da je Kolar na korak do pobjede, i to već u prvom krugu. Iznenađenje je to koje je malo tko očekivao jer mnogi do jučer zapravo nisu imali prilike čuti za nekog tamo župana koji je prašinu uspio dići prije par godina klanjajući se drugu Titu kao najvećem velikanu u povijesti. Kumrovečke “spike” danas međutim više nikoga ne zanimaju, ali se zato u SDP-u sve više zanimaju za svojeg potencijalnog šefa, koji s Titom doista ima dodirnu točku utoliko što i on na fotelju predsjednika juriša sa srednjom školom, no njegove pristaše u tome ne vide nikakvu prepreku. Dapače, opisuju ga kao samouvjerenog operativca, čovjeka iz naroda, bez dlake na jeziku. Kolar je, kažu njegovi znanci, pravi lukavi Zagorec koji se vodi onom da je i u politici i u životu važno imati što više prijatelja. Prijatelji bi mu mogli osigurati status pobjednika u stranačkoj bitki koju vodi jer su Zagorci po njegovim napucima uredno podmirili troškove članarina, a nije nepoznato da samo onaj dio članstva koji redovito podmiruje članarinu ima pravo pristupiti biralištima. I tu se dolazi do Kolarove prednosti.

Masa birača

Naime, njegov sjeverni bazen ima više glasača od Grada Zagreba, a Kolar može računati na podršku svojih prijatelja iz varaždinske, koprivničko-križevačke i međimurske baze, dok upućeni svjedoče kako on potporu uživa i u slavonskim ograncima stranke, ali i da je uistinu operativac koji vrlo vješto vlada takozvanim terenom, što je velika prednost. Kritičari će reći kako je Kolar svojim operativnim sposobnostima dorastao poziciji glavnog tajnika, no oni koji ga podržavaju smatraju kako je SDP-u sada baš u operativnom smislu potreban oporavak pa problem ne vide u tome što ovaj nije pretjerano nacionalno prepoznatljiv jer je, kažu, samouvjeren i zna pobjeđivati. Iako ne simpatiziraju svi među socijaldemokratima ovog osebujnog župana, on se ni s kim u stranci nikada nije posvađao, suzdržan je bio i kada su se drugovi drvljem i kamenjem nabacivali po Beri. Stavio je svoj potpis na zahtjev o njegovoj smjeni, ali na tome je stao smatrajući da se stranački problemi rješavaju u stranci. Pobijedi li Kolar uistinu na SDP-ovim izborima, stranka će i s njime imati ozbiljnog posla jer od tog nekadašnjeg gradonačelnika Klanjca i aktualnog župana valja napraviti prepoznatljivog političara.

Dugo prijateljstvo




Savjete o tome kako postati poznat i prepoznatljiv Kolar bi mogao potražiti kod svoje kolegice i bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s kojom je u korektnim odnosima, o tome bi se mogao posavjetovati i s Plenkovićem s kojim je također dobar, no najbolje savjete na tu temu mogao bi mu dati dugogodišnji prijatelj Milan Bandić.

“Znamo se 30 godina i mogu reći da sve što smo dogovarali, to smo i ostvarili”, izjavio je nedavno Kolar komplimentirajući gradonačelniku metropole i svojem nekadašnjem stranačkom kolegi s kojim se nerijetko sretne na raznim druženjima i događanjima, na kojima vrlo prisno i ugodno komuniciraju. Neki sumnjaju da se i Bandić angažirao oko SDP-ovih izbora lobirajući među bliskim zagrebačkim SDP-ovcima za druga Kolara, koji prijateljuje i s brojnim poduzetnicima i ljudima iz svijeta biznisa. Tako je, recimo, u prijateljskim odnosima sa Zvonimirom Mršićem, nekadašnjim prvim čovjekom Podravke koji će biti Kolarov izbor za premijera ako uspije ostvariti cilj i ovladati strankom. I dok za Mršića ima šansi, Kolar je trajno prekrižio zagorskog šefa SDP-a Sinišu Hajdaša Dončića koji se javno pridružio Grbinovoj ekipi. Trajno je Kolar prekrižio i poznatog poduzetnika Jaku Andabaka s kojim je šurovao oko projekta Stubaki. Riječ je naime o poslu u koji je županija ušla namjenski sa 25 tisuća četvornih metara zemljišta. Aneks ugovora s Andabakovim koncernom Sunce tri je puta produljivan te se duge tri godine u tom pogledu nije događalo baš ništa pa stoga ovaj tajkun diže ruke od suradnje sa zagorskim županom, a svoj novac ulaže u Bizovačke toplice, no županijsko zemljište financijski opterećuje, a slučaj završava kaznenom prijavom. Državno odvjetništvo do danas se nije pomaklo s mrtve točke, no to se smatra jednim od Kolarovih najvećih neuspjeha. Andabak je inače dobar prijatelj s Kolarovim “frendom” Bandićem, a ujedno je i jedan od najpoznatijih hotelijera iza kojega stoji 13 hotela iz grupacije Bluesun. Sportskoj javnosti poznat je od 2008., kada je za 15 milijuna kuna kupio dionice Hajduka, čime je postao sudionik privatizacije splitskog kluba. Relativno nepoznat, ali svakako vrijedan pažnje najvjerniji je Kolarov suradnik Mladen Kešer, muzikaš koji se ozbiljno angažirao oko unutarstranačkih izbora.

Pretrčavanje iz stranaka




Kešer je načelnik općine Kalnik, no za sobom vuče nevjerojatnu političku biografiju. Bio je nezavisni predsjednički kandidat, zalagao se za odgodu hrvatskog ulaska u EU, karijeru je gradio p0 HSS-u i DC-u, jedno vrijeme bio je nezavisni, da bi se sada zalagao za modernu ljevicu koja može spasiti Hrvatsku. Bez obzira na ova stranačka pretrčavanja, Kešer je u SDP-u omiljen, prvi je čovjek koprivničko-križevačkog ogranka i za sobom vuče široku mrežu pristaša, ali i aferu koja nije nimalo ugodna. Njime se, naime, čak dva puta bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer je kao načelnik poslove po općini dodjeljivao vlastitim tvrtkama. Ništa to za današnji SDP nije problem jer oni izgleda imaju mnogo većih problema, onih vezanih uz ostanak i oporavak.

Autor:7dnevno/Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.