U.S. Coast Guard Forces Micronesia

Zaglavili na zabačenom otoku, a onda se dogodilo čudo: ‘Nevjerojatno kako je svijet malen’

Autor: B. D.

U utorak (9. travnja) američka obalna straža i mornarica u zajedničkoj akciji spasile su troje mornara koji su zaglavili na malenom pacifičkom otoku. Trojac je tamo proveo čitav tjedan otkad su se na otok u Mikroneziji nasukali 31. ožujka. Obalna straža ih je zapazila jer su palminim trupcima na plaži napisali veliko “UPOMOĆ”.

Mornari su planirali otići u ribičiju u vodama oko Pikelot atola. Prekasno su shvatili da im je motor oštećen te im je čamac progutala plima. Radio im nije imao baterije pa nisu mogli pozvati pomoć. Tjedan dana jeli su samo kokose. Srećom na otoku se nalazi zdenac pa su imali pitke vode.

Potraga za ljudima je počela 6. travnja kad je jedan od njihovim rođaka pozvao hitne službe na američkom teritoriju Guam. Istraga je počela kod atola Polowat koji je čak 160 kilometara udaljen od atola na kojem su završili. Iz obalne straže objasnili su da je znak koji su snalažljivi mornari ostavili na plaži bio ključan, jer inače vjerojatno nikad ne bi pronašli minijaturni atol. Mornarički gliser koji je otkrio lokaciju mornara ostavio im je pakete za preživljavanje te su po njih došli tek dva dana poslije.

US Coast Guard

Obiteljski susret

Jedan od prvih spasilaca koji su kročili na plažu bio je poručnik Eugene Halishlius. Mornari su bili iznenađeni što je mikronezijskog podrijetla i što razumije njihov lokalni jezik. Kad im se predstavio čuđenju nije bilo kraja, jer im je zapravo rođak.

“Nevjerojatno kako je svijet malen. Saznao sam da sam im zapravo rođak”, rekao je poručnik. “Nisu mogli vjerovati da sam član posade koja ih je došla spasiti.”

Jedan od muškaraca mu je bratić u trećem koljenu, a druga dvojica u četvrtom.

US Coast Guard Forces Micronesia

Sličan slučaj dogodio se prije četiri godine

Sličan slučaj nestanka dogodio se i 2020. godine kad su se tri muškaraca koja su plovila između dva mikronezijska atola nasukala nakon što im je ponestalo goriva. Oni su na plaži napisali “SOS” što je vidjela posada američkog tankera koji je zatim obavijestio obalnu stražu.
Hrvatski arheolozi na Pelješcu otkrili drevnu kacigu: Datira iz 6. stoljeća prije Krista

Ovakve nezgode inače se događaju prilično rijetko jer su ljudi u Mikroneziji iskusni i vješti moreplovci. Ali nezgode se uvijek mogu dogoditi zbog nepažnje ili jednostavno loše sreće. Činjenica da se slična nezgoda dogodila dvaput u četiri godine vjerojatno je samo slučajnost.
 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.