fbpx
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Zadarski vijećnik odbrusio gradonačelniku: Lažete, nasilnici i silovatelji ostaju živjeti u gradu, dok se žrtve moraju iseljavati!

Autor: Dnevno

Zadarski gradski vijećnik Jure Zubčić, koji je u široj javnosti ostao upamćen po prepravljanju grafita mržnje, ovaj je puta odgovorio gradonačelniku Branku Dukiću. Naime, Dukić se putem društvenih mreža, ali i preko gradske web stranice očitovao o posljednjim slučajevima nasilja zbog kojih je Zadar proglašen gradom slučajem. On sam je poručio da osuđuje nasilje, apelirao na sve sugrađane da to isto nasilje osude i da ne zatvaraju oči na takve slučajeve, ali je i naglasio da ne postoji kolektivna odgovornost Zadrana za ono što se događa u gradu.

Zubčić mu je u odgovoru kratko i jasno poručio da laže, podsjetivši ga kako je propustio osuditi pročelnika za socijalnu skrb, koji je inače osuđivan za nasilje. Zadarski gradski vijećnik tvrdi da ono što je u Zadru problematično, jest činjenica da nasilnici i silovatelji mogu normalno nastaviti svoje živote, dok su žrtve te koje se iseljavaju, a po pitanju tog problema, ne radi se ništa.

Njegovu Facebook objavu prenosimo u cijelosti:


“Odgovor gradonačelniku nakon dana i dana šutnje!

Prije svega lažete da osuđujete svaki oblik nasilja, jer kad sam Vas na gradskom vijeću pitao za osuđenog nasilnika koji je inače pročelnik za socijalnu skrb onda ste odgovorili da je on dobar čovjek. Dakle, ne osuđujete svo nasilje.

Nitko ne pokušava stvoriti krivu sliku o gradu, niti šutjeti. U Zadru se događa što se događa u svim dijelovima svijeta i događat će se bez obzira na vlast ili bilo što drugo. No, ono što je problematično je što nasilnici i silovatelji u našem gradu nastave živjeti normalno, a žrtve su te koje iseljavaju. To je društvena klima u gradu Zadru. Meni je jasno da s pozicije koju obnašate to možda ne možete lako vidjeti, ali je to upravo tako. I teško je to ispraviti, ali je isto tako činjenica da se na tom polju ne radi aposlutno ništa.

I upravo ste to rekli, bitno je kako se kao društvo postavimo prema tome. I upravo je tu ključan problem. Naše, moje i vaše, društvo ovog grada sa svakim novim slučajem reagira sve lošije. I ovdje ne govorim o vašem ili mom krugu prijatelja ili poznanika. Nego o cijelom našem gradu do kojeg mi je stalo i zato ne želim i ne mogu šutjeti.
Imamo problem, i riječima da mi to osuđujemo i da ovdje žive dobri i plemeniti ljudi, što je svakako istina, ne radimo ništa dok to ne pokažemo djelima. Kako vi, tako ja i tako svi naši sugrađani.

A moram vam reći da rješavanju problema ne pridonosi atmosfera koju stvarate prozivanjem za politikanstvo svakog tko o problemu progovori. Pridonosite time onoj šutnji koju nazivate zlom. Nije politikanstvo govoriti o problemu, ne o bilo kojem konkretnom slučaju, već o problemu ovog grada.

I na kraj kažete da će Zadar biti na strani tihe većine. E vidite ni tu se ne slažemo, jer smatram da upravo sada trebamo biti glasna većina koja će jasno reći svoj stav prema nasilju. A ne to nasilje poticati, šutnjom, koju ste nazvali zlom”, napisao je Zubčić
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.