fbpx
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX/ilustracija

ZABRINJAVAJUĆE IZVJEŠĆE: Zemlje zapadnog Balkana najviše se dovode u vezu s dilanjem droge u Europi

Autor: Dnevno.hr

Agencija za droge “European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)” u ponedjeljak je objavila izvješće u kojem se navodi da su kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale ključni akteri na regionalnom tržištu droge i tržištu EU.

Izvješće je pokazalo da je strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji s velikom potražnjom za drogom, posebice u Europskoj uniji i Turskoj, ubrzao djelovanje kriminalnih skupina.

Neke zemlje EU-a nalaze se na rutama trgovine ljudima koje prolaze kroz zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine mogu biti složeni.


Značajne dijaspore iz te regije u EU-u također predstavljaju skup pojedinaca koji se mogu iskorištavati ili regrutirati u te mreže, navodi se u izvješću.

EMCDDA je izvijestio o operativnoj prisutnosti zapadnobalkanskih skupina u Belgiji i Nizozemskoj, gdje su luke Antwerpen i Rotterdam važne za distribuciju i uvoz droge u EU. Njemačka, Italija, Španjolska, Švicarska i Velika Britanija također su važne lokacije za te skupine u pogledu tržišta kokaina, heroina i kanabisa u Europi.

Te mreže nalik mafiji također su usvojile najnoviju dostupnu tehnologiju za poboljšanje učinkovitosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, navodi se u izvješću.

To uključuje složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove ili korištenje kriptovaluta i šifrirane komunikacije.

I Zapadni Balkan i zemlje EU-a služe kao utočište za kriminalce koji se skrivaju od suparničkih kriminalnih skupina ili tijela za provođenje zakona.

Prijavljeno je da članovi talijanskih i turskih kriminalnih mreža izbjegavaju pravdu skrivajući se na zapadnom Balkanu, dok se za ruske kriminalne organizacije smatra da su uključene u aktivnosti pranja novca duž obale regije.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.