Pixabay

Zabrinjavajuća statistika: Broj rođenih nikad manji, a broj starijih sve veći. Pročitajte što kaže demograf

Autor: Dnevno

Prošle godine rođeno je 36.143 djece, što je najmanji broj odkad se rade statistike, piše N1. Broj djece je sve manji, a broj starijih sve veći.

Stjepan Šterc, demograf, već godinama, kao i ostali kolege demografi, upozorava da je situacija alarmantna. “Poruke koje nam dolaze ne dokazuju da se demografija shvatila kao strateško pitanje. Sve dobro izgleda na programskoj razini, ali u provedbi gotovo nema ozbiljnijh pomaka. Posljednji program iz 2016. bio je esksplicitan, ali na operativnoj razini stvari stanu“, kaže Šterc.

“Budućnost neće dobro izgledati”, upozorava Šterc. Dodaje i kako nema nikakvog programa za povratak iseljeništva i zaustavljanja iseljavanja mladih.

Rekao je i da je problem političara što ne znaju ništa o ovome problemu pa ih je pozvao da se obrate struci te baziraju politike na znanstvenim zakonitostima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.