fbpx

ZABRANJENI IZVANBRAČNI ODNOSI! Ljubavnici će ići u zatvor: Ljudi već izlaze na ulice i kamenuju policiju

Autor: Valneo Kosić

Indonezijski parlament usvojio je novi zakon gdje su izvanbračni odnosi postali zakonom zabranjeni. Isti će biti kažnjavani s jednom godinom zatvora, dok će par koji živi zajedno, a nije u bračnom odnosu, biti kažnjavan sa šest mjeseci zatvora, prenosi nam  BBC.

Zakon ne može biti primijenjen dok se isti ne prijavi vlastima, pa se tako članovi obitelji smatraju odgovornima kod podnošenja istih.

Pored izvanbračnih odnosa, spominje se i vrijeđanje predsjednika ili izražavanje stavova koji se protive državi Indoneziji te se oni također smatraju kažnjivim.


Prvobitno, zakon je trebao biti usvojen još 2019.godine, ali je došlo do prosvjeda širom Indonezije, gdje je naglasak na glavni grad Džakartu radi sukoba s policijom. Policija je bila gađana kamenjem dok su oni uzvraćali suzavcem i vodenim topovima.

Zakon će stupiti na snagu 2025. godine, tri godine od njegovog donošenja.

Poduzetnici su u strahu radi štete koju bi ovaj zakon mogao nanijeti imidžu Indonezije kao destinacije za odmor i ulaganja.

Podsjetimo se kako je tokom svjetskog prvenstva gdje je Katar domaćin, također postavljen niz pravila koje stranci moraju poštovati kao gosti istoimene zemlje. Ako vas u Kataru uhvate u klinču s osobom koja vam nije bračni partner, prijeti vam do sedam godina zatvora. Zabranjeno je i bilo kakvo izmjenjivanje nježnosti u javnosti.

Ovakvim zakonima. koji se protive našoj kulturi u potpunosti, teško se prilagoditi i upitno je kakva će posjećenost ovih zemalja biti te oče li ono što nude, biti dovoljno da se zanemari ono što brane.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.