pixabay

Zabranjen uvoz mesa iz Srbije zbog bolesti

Autor: Dnevno

Bosna i Hercegovina stavila je na snagu privremenu zabranu uvoza domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda od tih životinja iz Srbije.

Razlog je odluka Svjetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja koja je danas stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježen slučaj afričke kuge. Riječ je o opasnoj svinjskoj bolesti od koje umiru sve zaražene životinje.

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine izdao je nalog “o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprečavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije”. Tom odlukom zabranjen je uvoz mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda podrijetlom od domaćih i divljih svinja.

Drago Kalaba, voditelj Ureda za veterinarstvo BiH, ustvrdio je kako će odluka o zabrani uvoza mesa iz Srbije ostati na snazi sve do potvrde službenih tijela iz Republike Srbije o prestanku sumnje na afričku svinjsku kugu.

U Srbiji je dosad zabilježena pojava virusa na četiri mjesta te je uklonjeno 114 životinja jer još ne postoji cjepivo protiv navedene kuge.


Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.