Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

ZABORAVLJENI DETALJ! Što je Trut radio tijekom tragedije vatrogasaca na Kornatima?

Autor: Iva Međugorac

Otkako je prozvao navijače prebacujući na njih odgovornost za propuste u petrinjskom kraju tvrdnjom da su bili pijani te da su se u potresom pogođenim područjima tukli i pili šef Civilne zaštite Damir Trut ne silazi s naslovnica pa se tako 24sata raspisao o konfliktu koji se zbio par dana nakon potresa. Naime, kako kažu Trut je telefonirao u prostoriji u kojoj je bilo još ljudi.

”Tražili smo da nam upišu cijelu štetu nakon potresa, za cijelo selo. On (Trut, op. a.) je tražio samo moju adresu, ali ja sam htio da statičari obiđu cijelo selo”, izjavio je Zlatko Abramović, predsjednik mjesnog odbora Pecki, kojem je šef Civilne zaštite Damir Trut rekao da izađe iz kancelarije.

”U tome svemu smo se, kako bih vam rekao, malo porječkali, pa su mi rekli da izađem. Nastavili smo pričati s drugim čovjekom tamo, on je zapisao adresu, već drugi dan su došli statičari, ne mogu reći. Došao sam u ime cijelog sela, možda je Trutu zasmetala buka. Poslije se smirio, ispričavao”, dodao je Abramović čija je kuća dobila crvenu naljepnicu.

Trut je inače završio Visoku zrakoplovnu školu gdje je diplomirao 1983. godine,  završio je i Visoku školu za sigurnost, dok je dotkrorirao na Univerzitetu modernih znanosti u Mostaru. Doktorat mu je u Hrvatskoj priznat 2018. godine, premda Univerzitet modernih znanosti u to doba nije bio na popisu ovlaštenih visokoškolskih ustanova u susjednoj BiH. Bez obzira na taj podatak Trut kao doktor znanosti preuzima civilnu zaštitu, a osim toga predaje i na Policijskoj akademiji na kolegiju Osnove zaštite i spašavanja. Njegova predavanja mogu slušati i oni koji pohađaju Libertas, ali i studenti s Veleučilišta Velika Gorica, od predavanja Trut godišnje zaradi oko 35 tisuća kuna.

Službena biografija otkriva da je Trut prije rata radio u Elektrotehničkom poduzeću Vlado Cetkpović, a zatim i u čuvenoj kutinskoj Petrokemiji, nešto prije rata bio je zaposlenik Grafičkog zavoda Hrvatske, dok se ratu u rezervnu policiju priključuje 91-e i to kao dragovoljac. Bio je pričuvni pripadnik HV-a, a djelovao je i kao djelatni časnih Hrvatske vojske koju sa činom brigadira napušta 2012. godie. Radio je i kao ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje kojom je rukovodio kontroverzni Đuro Poldrugač i čiji su mandat obilježile afere. Ovaj dvojac na čelnim je pozicijama bio i u vrijeme tragedije na Kornatima u kojoj su žviot izgubili  mladi vatrogasc. Na suđenju  tadašnjem zapovjedniku Draženu Slavici Poldrugač se pojavio kao svjedok navodeći da je u vrijeme te tragedio bio na godišnjem i da je njegove poslove obavljao upravo Trut, no ni jedan ni drugi mimo toga pojavljivanja na sudu kasnije u kontekstu ove priče nisu ni spomenuti.

Brojne su druge kontroverze povezivane uz Truta, bilo je tu i kaznenih prijava koje su odbacivane, i prozivki koje nikada nisu dokazane. Ono što je posve jasno i bez dokaza jest to da je Trut osoba od povjerenja ministra Božinovića. No, treba spomenuti da mu mandat istječe 17. veljače pa će se tada saznati i u kojoj mjeri uživa premijerovo povjerenje.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.