fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

ZABLISTALA PUNIM SJAJEM: Završeni radovi na kultnoj zagrebačkoj zgradi

Autor: dnevno/zagreb.info

Radovi na obnovi ovojnice zagrebačke Kockice su gotovi, sa zgrade su skinute skele i s novim prozorima i stolarijom nekadašnje sjedište bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske vratilo je stari sjaj, piše Zagreb.info.

Prozori na zgradi poznatoj kao Kockica, u kojoj su smješteni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma, nisu mijenjani otkako je zgrada prema projektu Ivana Vitića sagrađena 1968. U obnovu zgrade krenulo se i jer je zgrada prokišnjavala, a polomljena prozorska stakla i betonske ploče na platou bili su prijetnja za prolaznike.

Kockica je zaštićena kao kulturno dobro, stoga je i nakon obnove morala imati izvorni izgled iz 1968.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da je prije obnove ovojnice zgrada imala energetski certifikat D, a sada je dobila energetski certifikat A. Objasnili su da je najveći problem Kockice bio nedostatak toplinske izolacije te loša hidroizolacija, zbog čega su se u uredima često mogle vidjeti kante u koje je curila i kapala voda. Čelični elementi ovojnice i dvoslojno staklo zamijenjeni su aluminijskim profilima i troslojnim staklom, a sanirani su i betonski dijelovi pročelja zgrade te postavljena toplinska izolacija.

Radovi su započeli u lipnju, a izvodili su se pod konzervatorskim nadzorom zagrebačkoga Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Ugovor za obnovu ovojnice Kockice nakon provedenog postupka javne nabave sklopljen je s tvrtkom Solium iz Osijeka, i to za 24,8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 31,1 milijun kuna s PDV-om. Nakon dovršetka obnove ovojnice u planu je sljedeće godine sanacija platoa ispred zgrade na sjevernoj strani, a procijenjena vrijednost tih radova je 7,5 milijuna kuna bez PDV-a. Zatim će se ići u obnovu asfaltnih površina oko zgrade koja je vrijedna još 2,5 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Obnova Kockice počela je 2014. i od tada su obnovljeni i sanitarni čvorovi te zamijenjene vodovodne instalacije. Obnovljen je i sustav rasvjete te unaprijeđen sustava elektroenergetskog napajanja, piše Večernji list.
Autor:dnevno/zagreb.info
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.