Foto: Goran Mehkek / CROPIX

ZA NJIH OLUJA NIJE ‘ČISTA’: Šačica prosvjednika stala uz bana, razvukli transparente pa dobili odgovor: ‘Vi ste plaćenici i četnička banda’

Autor: L.B.

“U znak sjećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije Oluja” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, točno u podne, održan je prosvjedni skup nazvan “Antiratna akcija”. Iza akcije stajali su Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) te Ženska mreža Hrvatske.

“Zločini u Oluji su odgovornost svih nas”, “Odajmo počast svim žrtvama” te “Nacionalizam ubija” bile su poruke koje je desetak prosvjednika uputilo, a koje baš i nisu svim sjele prolaznicima na trgu. 

Neki od prisutnih dometnuli su da su plaćenici, spominjali su im i Aleksandra Vučića….

‘Četnici, četnici! Vi ste otjerali 600.000 Hrvata’

“Ispred bana se došli prsit, gdje toga ima?”, “Tko još bježi ako nije kriv”, “Mi još tražimo 1832 branitelja, nestale osobe”, moglo se čuti od Zagrepčana, a bilo je i onih koji su ih direktnije vrijeđali, primjerice, jedan čovjek nazvao ih je “četničkom bandom”.

Provocirate cijeli hrvatski narod’

Na kraju Antiratnog skupa dvije su sudionice pred novinarima, uz dovikivanje nekoliko muškaraca, pročitale izjavu:

“Za vrijeme i nakon operacija ‘Oluja’ pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran. Prema procjenama civilnog društva, tijekom i nakon ‘Oluje’ ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan.

Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su tijekom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti.




‘Suočavanje s ‘Olujom’ treba biti put pomirenja, a ne put razdora’

Zahtijevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon ‘Oluje’. Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost hrvatske države. Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni.

Za nas kao predstavnice i predstavnike civilnog društva, suočavanje s ‘Olujom’ treba biti put pomirenja a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumijevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u ‘Oluji’, nemamo pravo upirati prste u druge”, stoji u izjavi.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.