Foto: PIXSELL

ZA KOKAIN U BANANAMA DOBIO 6,5 GODINA: Uz jak odvjetnički tim, prvooptuženi se nagodio, no ime naručitelja iz straha za život, nije htio otkriti!

Autor: L.B.

Trio optužen za krijumčarenje kokaina u rashladnom dijelu kontejnera s bananama na Županijskom je sudu u Splitu priznao krivnju i nagodio se s Uskokom nagodio za blaže kazne, piše 24 sata.

Naime, Oliver Čokara (47), u zatvor ide na 6,5 godina, a kažnjen je i sporednom novčanom kaznom od 1,5 milijuna kuna koja je već uplaćena u državni proračun. Odakle mu novac za sada se ne zna.

Da su sudjelovali u krijumčarenju kokaina u bananama priznao je i Anđelko Oršulić (35) koji se također nagodio za kazne. On je dobio pet godina zatvora i mora uplatiti u državni proračun 400.000kn. Goran Bebić se, pak, nije nagodio te ide na suđenje, otkrio je glasnogovornik splitskog suda.

Čokara s nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje

Sva trojica uhićeni su s kokainom koji su vadili iz rashladnog dijela kontejnera s bananama u Opuzenu u ožujku. Optuženi su za krijumčarenje droge iznimne čistoće (80,6 posto), čija je ulična vrijednost najmanje 44,9 milijuna kuna, u sastavu zločinačkog udruženja.

Podsjećamo, teretili su se da su u razdoblju od ožujka 2020. do 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekvadora, sukladno prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te s još najmanje jednom osobom, kupcem, radi nabave i kupovine najmanje 56.166,5 grama kokaina, a potom i njegovog krijumčarenja iz Ekvadora u Hrvatsku preko luke Ploče te njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Nakon što je nepoznata osoba iz Ekvadora sakrila kokain u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče iz Ekvadora uvezlo banane, prvookrivljeni Oliver Čokara je sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju te droge i njezino preuzimanje. Zato se odvezao iz Zagreba u Metković gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen gdje se sastao s Oršulićem i Babićem te im predao torbe radi preuzimanja kokaina iz kontejnera i prijevoza do kupca.

Obiteljski hotel opterećen kreditima

Potom je Čokara ostao u vozilu iz kojeg je putem radio veze nadzirao ulaz u prostor trgovačkog društva kako nitko ne bi prišao kontejneru, dok su Oršulić i Bebić ušli u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć akumulatorskih bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina, a zatim su pakete stavili u torbe kako bi ih predali Čokari koji ih je trebao predati kupcu.




U tome su ih zatekli i spriječili policijski službenici koji su od Oršulića oduzeli putnu torbu sa 17 paketa s ukupno 17.049,7 grama kokaina, od Bebića su oduzeli putnu torbu s četiri paketa s ukupno 1.001,1 grama kokaina, dok je naknadnom pretragom kontejnera pronađena putna torba s 23 paketa, a u prostoru rashladnog uređaja 16 paketa s ukupno 38.115,7 grama kokaina.

Tijekom prvog ispitivanja u Uskoku, Čokara se branio šutnjom, da bi tijekom drugog ispitivanja, u nazočnosti svog odvjetnika, iznio obranu, no nije želio odgovarati na pitanja tužiteljice.

“Mjesec dana prije događaja javio mi se poznanik iz Švicarske i ponudio posao u kojem bih mogao zaraditi. On je znao da sam u financijskim problemima jer mi je supruga vlasnica malog obiteljskog hotela opterećenog kreditima koji zbog situacije s Covidom-19 jako slabo posluje”, rekao je Čokara.




‘Upropastio sam živote svoje djece, supruge , a i svoj život’

Našao se s poznanikom koji mu je, kako tvrdi, rekao da bi u Metković trebao stići kontejner s 50-ak kg kokaina koje bi on trebao izvaditi iz kontejnera i prebaciti do Zadra. Za to mu je ponudio 50.000 eura, odnosno 1000 eura po kilogramu.

“Sada smatram da sam napravio najveću glupost u životu. Jako mi je žao što sam ovo učinio. Upropastio sam živote svoje djece, supruge , a i svoj život”, rekao je Čokara tijekom ispitivanja.

Dodao je da je, zato jer nije bio vješt s provaljivanjem, angažirao Anđelka Oršulića koji je trebao izvaditi drogu iz kontejnera i prebaciti je u njegov auto. Za to ga je trebao nagraditi no nisu se dogovorili, tvrdi Čokara, o kojem bi se iznosu radilo. Petnaestak dana prije dolaska javili su mu broj kontejnera, ime firme koja ga uvozi i mjesto na koje će ga odvesti.

“Kokain sam trebao prevesti u Marinu Sukošan pokraj Zadra i predati ga čovjeku koji me je angažirao, no ime osobe ne želim reći zbog straha za moj i živote moje obitelji”, rekao je Čokara kojeg su branila tri odvjetnika, eksperta za kazneno pravo – Željko Gulišija, Ljubo Pavasović Visković i Fran Olujić.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.