fbpx
Foto: Youtube/Screenshot

Za genocid na Srebrenici optužen Zoran Malinić, bivši Mladićev časnik

Autor: Hina/Maja Štefanac

Bivši časnik vojske bosanskih Srba Zoran Malinić, optužen je za genocid na Srebrenici, potvrdio je Sud Bosne i Hercegovine.

Naime, tereti ga se za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici 1995. godine kada je su u srpnju pripadnici vojske i policije bosanskih Srba napali Srebrenicu. Tada je Malinić bio zapovjednik bataljuna vojne policije pri zaštitnoj pukovniji glavnog stožera na čijem je čelu bio Ratko Mladić. Malinić je imao čin bojnika, a potom je promaknut u potpukovnika, a kako se navodi u optužnici, postupao je onako kako su to htjeli Mladić i Milomir Savčić. Tako je “svjesno pružao pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata po kojem je plan bio zarobiti, zatočiti te po kratkom postupku pogubiti i potom pokopati vojno sposobne Bošnjake”.

Cilj tog zločinačkog pothvata bio je uništiti cjelokupnu bošnjačku etničku skupinu u Srebrenici, stoji u optužnici, a također je navedeno kako je finalni rezultat napada na Srebrenicu bio likvidacija više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka te progon više od 40 tisuća civila koji su do 11. srpnja 1995. godine boravili na tom području.


Malinić je ranije o počinjenim ratnim zločinima na području Srebrenice svjedočio na suđenju protiv Mladića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).  Milomir Savčić, koji je u optužnici protiv Malinića naveden kao suodgovoran za izdavanje zapovijedi o progonima i istrjebljenjima, već je suočen sa suđenjem u odvojenom procesu za ratne zločine koji je protiv njega također pokrenut na Sudu BiH. Trenutno je Savčić na čelu organizacije koja u Republici Srpskoj okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba.

Autor:Hina/Maja Štefanac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.