Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

“Za dom spremni” kažnjiv i u pjesmi! Presedanska odluka koju će morati poštovati svi sudovi?

Autor: Dnevno

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu te kaznio izvođača pjesme”Bojna Čavoglave” zbog uzvika “Za dom spremni” koji se uzvikuje na samom početku pjesme.

Prema obrazloženju suda “pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten je i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta”. Naglašavaju kako je izvođač trebao biti svjestan ovih činjenica te se suzdržati od takvog ponašanja.

“Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.”, stoji u obrazloženju  presude Visokog prekršajnog suda na čijem je čelu Siniša Senjanović.

Međutim, ovom presudom nije kažnjen autor sporne pjesme nego Mario Roso koji je istu otpjevao 2015. godine na makarskom Kačićevom trgu obilježavajući obljetnicu “Oluje”. Roso je dobio novčanu kaznu od 765 kuna, dok je za navedeno djelo propisana maksimalna kazna od 30 dana zatvora.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li se ove odluke Visokog prekršajnog suda pridržavati i ostali sudovi i policija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.