Foto: Tom Dubravec / CROPIX

BEZ KONTROLE: Na propusnicama ne piše odredište ni OIB, za razlog izdavanja možete navesti što hoćete

Autor: D.Kt.

U uredima mjesne samouprave u kojima se građanima izdaju propusnice za kretanje u druge gradove vlada potpuni kaos, doznajemo od čitatelja koji su podizali propusnice. Upozoravaju na činjenicu da se u malim prostorima gomila veliki broj ljudi i da se ne pazi na razmak, zbog čega su ironično zaključili da je izdavanje propusnica napravljeno za širenje koronavirusa.

„Građane koji dođu po propusnice uopće se ne provjerava jesu li u samoizolaciji niti mjesni odbori imaju takvu mogućnost“, kaže nam čitatelj zapitavši se zašto propusnice ne izdaje policija.

Također, ne provjeravaju se ni podaci koji se unose na propusnicu niti se od građana traži OIB. Dovoljno je reći ime i prezime i dobijete propusnicu na kojoj nema OIB-a, a na njoj čak ne piše ni kud idete odnosno odredište za koje podižete propusnicu, pa idućih sedam dana, koliko traje dozvola, možete ići gdje hoćete!  Mjesni odbor građane ne smije legitimirati, odnosno tražiti ih osobnu iskaznicu jer građani svojim potpisom jamče da su podaci koje su usmeno dali za dobivanje propusnice – dakle bez osobne iskaznice – istiniti.

S drug strane, pričaju nam čitatelji, jučer su imali slučaj hrvatskog državljanina, onkološkog bolesnika, koji se liječi u Sloveniji jer je tamo zbog posla regulirao zdravstvenu skrb, no mjesni odbor nije znao kako da mu izda propusnicu.

„Za takve slučajeve Nacionalni stožer nije iznašao rješenje kako takvim državljanima omogućiti odlazak na liječenje u drugu državu, dok istodobno bilo tko može dobiti propusnicu i izmisliti razloge zašto mu je potrebna“, navode čitatelji manjkavosti sustava izdavanja propusnica.

Posebno vrstu kaosa unose vlasnici malih tvrtki i obrta koji samima sebi izdaju propusnice i sami udaraju pečate na iste, što mnogi zloupotrebljavaju i izmišljaju odredišta samo da bi dobili dozvolu za kretanje. A da stvar bude još više zabrinjavajuća takva propusnica vrijedi prilikom policijske provjere na ulazima u gradove!

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.