Screenshot/Twitter

Vulin htio poslati niške specijalce na prosvjednike, vojnici odbili zapovjed: ‘Ministar gura vojsku u rat protiv naroda!’

Autor: dnevno

Dejan Pavlović, predsjednik sindikata Sloga zaposlenih u Ministarstvu obrane i Vojsci Srbije potvrdio je za Nova.rs da je prema neslužbenim podacima 63. padobranska brigada Vojske Srbije sinoć odbila biti angažirana na suzbijanju demonstracija.

Prema neslužbenim podacima do kojih je sindikat Sloga u Vojsci Srbije došao, ministar obrane Aleksandar Vulin htio je angažirati pripadnike 63. padobranske brigade jer MUP nije imao dovoljno ljudi u Nišu.

“Pripadnici Žandarmerije otišli su za Beograd i tada je zatražena asistencija VS, ali su to pripadnici 63. padobranske brigade odbili”, kaže Pavlović.

On je osudio izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da na silu treba odgovoriti silom.

“Ta njegova izjava gura Srbiju u građanski rat. Narod je dio vojske i vojska je dio naroda i neće služiti u istjerivanju nečije političke volje. Pozivam još jednom sve pripadnike Vojske Srbije da ukoliko dobiju naređenje da sudjeluju u razbijanju demonstracija, da takvu naredbu odbiju. Ustavom Republike Srbije uloga VS je jasno definirana, kao i njene nadležnosti. A Ustav Srbije je isključiv i on kaže da Vojska služi za obranu države od vanjskog neprijatelja”, kaže Pavlović za Nova.rs.

I ranije je ministar Vulin davao ishitrene odluke. Pavlović podseća da je Vulin u više navrata u dnevno političke svrhe podizao borbenu gotovost vojske na najviši nivo.
“Prema zakonu, vojska se podiže na najviši nivo borbene gotovosti kada su pripreme za rat. Ovog puta, zahtjevajući da se najelitnija jednica upotrijebi protiv naroda ministar gura Vojsku Srbije u rat protiv vlastitog naroda. Bilo bi veoma opasno da se vojska uključi protuustavno u suzbijanje demonstracija. To bi onda značilo da ona može izaći sa svom svojom opremom, tenkovma, borbenim vozilima, bojevom municijom…. Narod bi krenuo na vojarne, a ona bi mora da ih zaštiti što je njena ustavna obaveza, a to podrazumijeva i primjenu sile. Da li bi možda stigla i naredba da se puca na narod? Posljedice izlaska vojske na narod bile bi nesagledive. Vojska je institucija u koju narod poslije SPC ima najviše povjerenja i tako bi trebalo i da ostane”, kaže Pavlović.




On otkriva da su mu pripadnicima vojske decidirano rekli da će odbiti svaku takvu naredbu i da vojska ima mnogo više razloga da stane uz te građane, a ne preko puta njih. Nema topli obrok, regres, plaćene prekovremene sate, nisu naplatili ni dnevnice za angažiranje tijekom pandemije… Plaća je ispod zakonskog minimuma.
Vojska dijeli nezadovoljstvo ostalih građana.

“Da ne govorimo o tome da vojnici imaju svoje obitelji i sigurno neće izaći da se bore protiv njih”, kaže Pavlović.

Naš sugovornik je više puta upozoravao na brojne koruptivne aktivnosti u VS.




“Mnogi već zarađuju na vama. Od nabavke paštete, do nabavke oružja. Poznata je nabavka 33 tona paštete s kratkim rokom trajanja, ali i jedna od većih afera je ona s prodajom bombi za koje je ministar Vulin rekao da im je istekao rok trajanja”, navodi sugovornik Nove.rs.

VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA I ZAPRIJETIO! Evo što je poručio ‘batinašima’

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.