fbpx
Foto: Vlado Kos / CROPIX

VUKOVAR OBILJEŽAVA 100. OBLJETNICU TUĐMANOVA ROĐENJA! Penava poručuje: ‘Da se nas pita nad Zagrebom bi sada letjeli vojni avioni’

Autor: Dnevno.hr/A.F.

U Vukovaru je u organizaciji inicijalnog kruga ‘Tuđman 100’ i Domovinskog pokreta, polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, započelo obilježavanje 100. obljetnica rođenja prvog hrvtskog predsjednika, Franje Tuđmana.

Prigodnu molitvu vodio je fra Ivica Jagodić. Uz vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su odali počast i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić.

Nije stigao u Vukovar

U sklopu ovog obilježavanja u crkvi svetih Filipa i Jakova održat će se misa, a kraj spomen biste Tuđmanu u centru Vukovara položit će se vijenci i zapaliti svijeće, dok će se u Gradskom muzeju održati svečana akademija. Stjepan Tuđman koji je sve zakuhao s dvostrukim slavljem obljetnice rođenja svog oca, nije stigao u Vukovar. Penava je objasnio zašto nije došao u Vukovar.


 

“Stjepan Tuđman je rezigniran ovom situacijom. On je ovome emotivno pristupio, nadao se svehrvatskoj proslavi, gdje neće biti bitno ime i prezime, stranka, svjetonazor… Kada se suočio s bojkotiranjem i opstrukcijama na svim razinama, od Gradske uprave Zagreba, preko Sabora do HDZ-a, našao se razočaran. Poslao mi je poruku isprike i zahvale na doprinosu koji smo dali. Odlučio je sa svojom obitelji obilježiti 100. obljetnicu rođenja svoga oca. Njegova kći Nera će biti s nama u Vukovaru. Na ovom primjeru možete najbolje vidjeti kakav je odnos vlasti prema tuđmanizmu i suverenizmu”, kazao je Penava.

Letjeli bi vojni avioni

Opisao je kako je prema njegovom mišljenju trebala izgledati proslava obljetnice. “Da se pitalo inicijalni krug ‘Tuđman 100’, dakle najbliže Tuđmanove suradnike i da se pitalo DP, danas bismo u svakom hrvatskom gradu i selu imali ovakve proslave, cijeli protekli tjedan u vrtićima, školama, znanstvenim ustanovama…bila bi tema 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja moderne hrvatske države. Danas bi središnja proslava, da se nas pita i što smo htjeli i podržali ideju inicijalnu ideju Stjepana Tuđmana, bila u Zagrebu, nad Zagrebom bi sada letjeli vojni avioni u čast Franji Tuđmanu, a ne Macronu prije nekoliko tjedana”.

“Danas bi na nacionalnim televizijama gledali visokobudžetni film o liku i djelu predsjednika i državnika Franje Tuđmana, plaćenog od strane Ministarstva kulture i Vlade RH, tzv. HAVC-a, a ne u vlastitoj režiji Jakova Sedlara, maltene u ilegali. Na Trgu bana Jelačića gledali bismo nisku najboljih hrvatskih izvođača domoljubnih pjesama, pozitivno grotlo domovinskog naboja i duha. Nažalost, na vlasti u Zagrebu nije DP, nego gospodin Tomašević, pa gledamo ono što gledamo. U državi su na vlasti gospodin Andrej Plenković kao predsjednik i gospođa Ana Šimpraga kao potpredsjednica Vlade i tako je poklopljeno sve skupa. Tako ove naše ideje ostaju jedan lijepi san za koji ćemo se znati izboriti i pozivamo hrvatski narod da prepozna tu situaciju i stane uz bok onima koji dišu ono što je disao Franjo Tuđman i hrvatski branitelji”, rekao je Penava.

Autor:Dnevno.hr/A.F.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.