fbpx
Photo: Robert Anic/PIXSELL

VUJČIĆ PREDLAŽE OGRANIČENJE VISINE MINUSA: Oni koji vole više potrošiti mogli bi se neugodno iznenaditi!

Autor: N.K

Direktor HUB-a Zdenko Adrović nada se kako će vlada i HNB uskoro ponuditi razumno rješenje za pitanje prešutnih minusa. Guverner Vujčić poručio je kako minuse treba ograničiti na visinu tri plaće.

Ograničenje minusa

HNB je rješenja predložio vladi, a u ovom trenutku se radi o tome hoće li se odmah ići sa zakonskim rješenjima ili ipak prvo pokušati s podzakonskim aktima, istaknuo je Vujčić, rekavši i da to neće promijeniti ništa bitno u smislu da bi potrošači to financijski značajnije osjetili.

Podsjetio je i da u HNB-u smatraju da bi visinu minusa trebalo ograničiti na tri plaće, što i jest standard u bankarskoj industriji, no anketa iz 2020. je ipak pokazala da ima i nekih banaka čijim klijentima je odobren minus u visini pet -šest plaća. “To smatramo da nije dobro”, rekao je Vujčić.

Tako, za one koji imaju minuse veće od visine tri plaće, u HNB-u smatraju da bi im trebalo omogućiti i povećanje vremena u kojem bi taj minus mogli otplatiti.

Vraćanje minusa uz “ugodnu kamatnu stopu”

Direktor HUB-a upozorava kako ne smije doći do toga da 200, 300 ili 400 tisuća ljudi, koji redovno koriste instrument prešutnog minusa, u budućnosti ostanu bez mogućnosti korištenja te usluge. “To bi bilo neracionalno i s društvenog stanovišta”, ocijenio je direktor HUB-a.

Oni koji eventualno i budu morali vratiti svoj trenutni minus ili htjeli iz njega izaći, moći će to uz otplatu na 12 ili 24 mjesečne rate i uz “ugodnu” kamatnu stopu, ustvrdio je direktor HUB-a. Pritom, kao “ugodnu” kamatnu stopu Adrović je definirao onu na razini od 6-7 posto.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.