Foto: Vlado Kos / CROPIX

Vučković o Grlićevoj Agroproteinki: ‘Tu nema ništa sporno, dobili su posao na natječaju’

Autor: I.G.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala u četvrtak je sudjelovala na sjednici Koordinacije načelnika, gradonačelnika i župana Vukovarsko – srijemske županije, na kojoj se raspravljalo o posljedicama afričke svinjske kuge.

Do danas je eutanizirano oko 19.400 svinja s 870 gospodarstava, dok je, kako poručuje Vučković, dodatno putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno oko 34.000 svinja.


“Na taj način je razrijeđena populacija svinja u zoni ograničenja što je nužno uz poruku da ćemo svinjogojski fond obnavljati u najbrže mogućem roku”, rekla je Vučković.

Zašto Slavoncima ubijaju tolike svinje? Razlog zbog kojeg ne smiju preživjeti je mučan

‘Bit će svinjokolje’

Govoreći o borbi protiv afričke svinjske kuge, rekla je kako se zona ograničenja prostire i dalje na prostoru cijele Vukovarsko-srijemske županije kao i tri jedinice lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj i jedne u Osječko-baranjskoj županiji.

Osvrnula se i na optužbe na račun tvrtke Agroproteinka, u čijem vlasništvu udio ima i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a koja je zadužena za odvoz eutanaziranih svinja.

“Ta tvrtka je posao dobila na javnom natječaju još 2017. godine i to na nikakv način nije uzročno i posljedično povezano. To je ujedno i jedina tvrtka koja svoje cijene nije mijenjala od 2013. godine”, rekla je Vučković.

Prevrnuo se kamion sa svinjama, u DP-u zgroženi: ‘SDSS-ovci nisu osjetili kugu’
Kreću isplate

Rekla je i kako je do sada na račune 220 svinjogojcima koji su pretrpjeli štete radi afričke svinjske kuge iz državnog proračuna isplaćeno do sada 1,9 milijuna eura.

“Danas i sutra nastavlja se s isplatama, a isplatit će se ukupno 1,2 milijuna eura 249 oštećenih svinjogojaca. Ministarstvo je zauzelo stav da se naknada štete isplaćuje svim uzgajivačima dok će se dodatno poduprijeti i obnova proizvodnje svima koji to žele”, kazala je Vučković.

“Što se tiče svinjokolja one će se održavati na način da će se dopremiti gotove svinjske polutke izvan zone ograničenja”, rekla je.


Foto: Sasa Buric / CROPIX

Bilo je riječi i o kategorizaciji i rekategorizaciji objekata za držanje svinja rekavši kako je u posljednje četiri godine kategorizirano više od 74.000 objekata. Prema riječima Vučković osim što je ministarstvo platilo prvu kategorizaciju nedavno su, i to prije pojave afričke svinjske kuge, propisali da će još jedanput svima platiti kategorizaciju iako je to obveza posjednika.
“Do danas je uvjete za rekategorizaciju odnosno prelazak u višu kategoriju koja zadovoljava biosigurnosne uvjete zadovoljilo 7.124 objekta”, istaknula je Vučković.

Što je s odštetama?

Podsjetimo, Vlada RH na sjednici 20. srpnja 2023. donijela Zaključak kojim se Ministarstvo poljoprivrede zadužuje provesti aktivnosti za osiguranje potpore proizvođačima u sektoru svinjogojstva zbog nadoknade gubitaka.

Potpora će se dodijeliti proizvođačima na čijim objektima se provodi usmrćivanje i uklanjanje svinja i na čijim objektima će biti zabranjeno držanje svinja u razdoblju od najmanje 12 mjeseci na temelju naredbi Ministarstva poljoprivrede o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo poljoprivrede će u tu svrhu osigurati potrebna sredstva u iznosu od 12,5 milijuna eura.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.