Foto: Boris Kovacev / CROPIX

VUČIĆU NEĆE BITI UGODNO, OPET ĆE KUKATI: Zbog ovoga će biti ‘crna ovca’ na sastanku europskih lidera na koji dolazi i Plenković

Autor: Dnevno.hr

Prvi samit Europske političke zajednice održat će se danas u Pragu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća tijekom iduća dva dana.

Čelnici i čelnice EU-a sastat će se u Pragu kako bi raspravljali o trima najhitnijim i međusobno povezanim pitanjima s kojima se EU suočava, odnosno o ruskom ratu u Ukrajini, energetici i gospodarskoj situaciji.

Uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća, europske čelnice i čelnici okupit će se na prvom sastanku Europske političke zajednice. Ciljevi zajednice su poticanje političkog dijaloga i suradnje radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa te jačanje sigurnosti, stabilnosti i blagostanja europskog kontinenta. Ta platforma za političku koordinaciju na zamjenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces te u ovoj fazi nema za cilj stvaranje novih.

Na prvi sastanak Europske političke zajednice uz čelnike 27 država članica EU-a, predsjednicu Europske komisije i predsjednika Europskog vijeća, pozvane su: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina te Ujedinjena Kraljevina.

Dakle, na njemu će sudjelovati i lideri zemalja koje nisu članice Europske unije, među kojima je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jedini predsjednik države kandidatkinje za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji.

Što je Europska politička zajednica?

Ovaj format okupljanja europskih lidera prijedlog je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, poziv za sudjelovanje dobila su 44 lidera zemalja, pa i one države koje nisu članice EU poput Srbije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.




Pozivno pismo je osim članicama EU upućeno i zemljama kandidatkinjama, ali i zemljama koje su susjedi europskog bloka. Na sastanak dolazi i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Vučiću neće biti ugodno

Novinarka European Western Balkan Sofija Popović kaže da je jasnije što Europska politička zamisao nije, od onoga što jest, piše Danas.

Kako je ranije naveo Radio Slobodna Europa, pozivajući se na anonimne izvore, nakon samita neće biti nikakve finalne deklaracije ili bilo kakvog drugog pisanog dokumenta ili izjave, kako se skup ne bi okončao svađama oko biranja riječi ili stavljanja veta na tekst. Nije poznato hoće li biti konferencije za medije nakon sastanka.




Čitava ideja je da se stvori jedan širi forum koji ne obuhvaća samo države članice EU i kandidate za članstvo i potencijalne kandidate, već i sve one države koje dijele zajedničke vrijednosti s EU i suočavaju se sa zajedničkim izazovima. U kontekstu Srbije i Zapadnog Balkana, važno je podvući da Europska politička zajednica nije nikakva zamjena za proces pristupanja u regiji, započet prije 20 godina.

Upitana za poziciju predsjednika Srbije tijekom samita, Popović kaže da će Vučić biti jedini lider države koja je kandidat za članstvo u EU, a koja se nije uskladila sankcijama Europske unije Ruskoj Federaciji.

“To dosta govori o tome koliko će mu biti ugodno da sjedi zajedno s ostalim liderima EU, ali i regije, koji su to još odavno uradili”. Da ima bojazan kako će ga zbog toga prihvatiti u europskim krugovima, Vučić je otkrio i u subotu na otvaranju plinskog interkonektora u Sofiji, gdje je bila i von der Leyen, kaže ova novinarka.

Ipak, bez obzira na činjenicu da će Vučić biti usamljen u pokušaju politike balansiranja, nije za očekivati da će se na jednom tako visokom diplomatskom nivou poslati nekakva konkretna poruka Srbiji da uvede sankcije Rusiji, smatra sugovornica.

Vjerojatno će opet kukati

Čak i bez takvih poruka za očekivati je da će se Vučić pri povratku u Srbiju, a možda i u samom Pragu, žaliti da je Srbija pod strašnim pritiscima kojima on uspješno odolijeva, kaže ona.

“Iako Srbija nije, uvela sankcije Rusiji, činjenica je da su se vlasti uskladile s nekoliko političkih deklaracija kojima se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. Time se mnogo više stavila na stranu Zapada, nego Rusije koliko god to vlasti pokušavale relativizirati ili sakriti. Hoće li to i u budućnosti biti dovoljno, ili će se aktivnije inzistirati na uvođenju sankcija, treba vidjeti”, navodi novinarka EWB.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.