AP Photo/Darko Vojinovic/Guliver

Vučićeva izjava skoro se provukla ispod radara: ‘Znači li to da je Hrvatska umiješana?’

Autor: Z.S.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je, komentirajući sukobe u kojima je u nedjelju ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz skupine naoružanih Srba, izjavio da već godinu dana upozorava na moguće incidente na sjeveru Kosova kao i to da za njega trojica ubijenih Srba nisu terorist”.

U obraćanju putem RTS-a naglasio je i to da je Srbima na sjeveru Kosova ‘dozlogrdio teror Albina Kurtija”‘i prištinskih vlasti i da je ‘narod na rubu ustanka’.


‘Nema što tražiti na sjeveru’

“Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona i Briselskom sporazumu od prije 11 godina, nema što tražiti na sjeveru, nema opravdanja za ubojstvo i za to će naši organi poduzeti odgovarajuće korake,” rekao je Vučić za RTS te je zatražio da i prištinske vlasti i EULEX omoguće korektnu istragu i obdukciju kako bi se utvrdilo kako su ubijena i trojica Srba i kosovski policajac.

Na Kosovu užareno, Vučić raskrinkan: ‘Nije mu se pridružio narod’

Poručio je, među ostalim, i to da je ‘Kurti ujedinio sve Srbe na sve moguće načine’ i poručio da s Kosova ‘neće neće biti kolone kao iz Gorskog Karabaha, iako to svi očekuju i tome se nadaju’.

Odnos s Amerikom

Osim toga, ocijenio je kako Srbija može više postići u dogovoru s Amerikom nego s Europljanima, i naglasio kako poštuje EU jer Srbija više od 60 posto trgovinske razmjene ima sa zemljama Unije.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

“U našem odnosu s Amerikom sukob na sjeveru Kosova nam nije trebalo, Kurtiju jest”, kazao je Vučić.

Još jedna teška optužba

“Kosovo na najprljaviji mogući način iskoristilo da pridobije podršku SAD-a u ovoj situaciji”, dodao je. Istaknuo je i da KFOR ne bi maltretirao Srbe kad bi preuzeo prvi i drugi stupanj odgovornosti na sjeveru Kosova. konstatirao je zatim da je tijekom događaja u nedjelju na sjeveru kosovska policija odbila europsku pravosudnu misiju EULEX.
Srbi su se pobunili, obratio se Vučić: ‘Nikada vam nećemo priznati Kosovo’

Malo o Hrvatskoj

“Kad kažu da je Srbija umiješana, ajmo analizirati, mi bismo im smetali s dronovima. Samo za taj kamion, prvo su rekli da je žandarmerijski. Recimo, jedan kamion je kupljen u Hrvatskoj. Znači li to da je Hrvatska umiješana? Ne. Sve to polako i temeljito ispitujemo, u skladu sa zakonima naše zemlje. Nema te laži koju oni nisu izrekli”, rekao je.

Vučić je prije nekoliko dana na sastanku s veleposlanicima država Kvinte (SAD, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske) zatražio snažnije angažiranje KFOR-a na sjeveru Kosova.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.