Foto: Guliver

VUČIĆA POZVALI NA RED U BRISELSKU CENTRALU! Morao je sjesti za stol i slušati: ‘Suočavamo se s dramatičnim i vrlo opasnim trenutkom’

Autor: Dnevno.hr

Šefovi Srbije i Kosova ipak nisu pronašli rješenje na današnjem kriznom sastanku u Bruxellesu, ali su se dogovorili da će nastaviti razgovarati u danima koji dolaze ne bi li ublažili napetosti između dviju zemalja, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell, prenose agencije.

“Nažalost, danas još nismo postigli dogovor… Ali to nije kraj, oba čelnika složila su se da se proces mora nastaviti i da će se razgovori nastaviti u danima koji dolaze”, rekao je Borrell novinarima nakon sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija, prenosi Reuters.

Još nije kasno

“Još ima vremena do 1. rujna, neću odustati”, dodao je, govoreći o roku u sporu oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata između Srbije i Kosova, zbog čega su potkraj srpnja bile podignute barikade i pucalo se.

Situacija se smirila nakon što je Priština pristala da će priznavati registarske tablice i dokumente izdane u Srbiji za kosovske građane još 30 dana, do kraja kolovoza.

“Mislim da su i predsjednik Vučić i premijer Kurti shvatili da ne postoji alternativa dijalogu kako bi se riješilo ovaj problem”, rekao je Borrell, prenio je dpa.

Borrell je čelnicima Srbije i Kosova poručio da je, u vrijeme dok u Europi bjesni rat, sada trenutak za traženje mira i stabilnosti. “Vidimo da se rat vratio na naš kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu. Suočavamo se s dramatičnim i vrlo opasnim trenutkom”, naglasio je.

NATO na ulicama

Kosovo je steklo neovisnost od Srbije 2008., gotovo desetljeće nakon gerilskog ustanka protiv represivne vladavine Beograda. Srbija pravno i dalje Kosovo smatra dijelom svog teritorija.




NATO je pojačao svoju prisutnost u sjevernom dijelu zemlje, a Reutersov svjedok u četvrtak je vidio američke i poljske trupe kako patroliraju dvjema cestama koje vode prema granici sa Srbijom.

Glasnogovornik NATO-a rekao je kako je položaj njegovih snaga na Kosovu (KFOR) usmjeren na osiguravanje da mirovne snage mogu brzo reagirati na sve sigurnosne izazove.

“Željeli bismo uvjeriti sve da je KFOR spreman intervenirati ako bude potrebno”, rekao je glasnogovornik.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.