Foto: Dejan Rakita/Pixsell

VUČIĆ VELIČA ‘SPRSKOG MUČENIKA’: ‘Preživio je ustaše pa bježao od Oluje. Sjeo je na traktor i ostavio sve, Srbija se stidjela krajiških izbjeglica’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda da jedna ulica u glavnom gradu ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog Srbina koji je preživio ustaški masakr u Crkvi presvete Bogorodice u Glini 1941. godine.

Vučić je inicijativu uputio u svojstvu građanina, a kako prenosi Tanjug, u njoj ukazuje da je Ljuban Jednak imao 26 godina kada su ga ustaše uhitile i odvele u Crkvu presvete Bogorodice.

U Crkvi je već bilo nekoliko stotina dovedenih Srba iz Gline i okolnih mjesta koje su ustaše mučile na najužasniji način, stoji u inicijativi predsjednika.

Dalje navodi da su ustaše mrtve bacali pored crkve, nad živima su nastavili iživljavanje, a zatim su ubijene kamionima odvozili do obližnje jame u koje su ih bacali.

“Ljuban se uspio izvući iz skupine na kojoj su bili živi i sakrio se među mrtve. Kako je bio izmrcvaren, ustaški krvnici nisu ni primijetili da je ostao živ i bacili su ga na kamion s mrtvim Srbima. U jami su ih ponovo probadali bajunetama i pucali na njih. Tom prilikom su ga ranili”, naveo je Vučić.

‘Preživio je ustaše pa bježao od Oluje’

Uskoro su, podsjeća, ustaše otišle po još mrtvih, a jamu ostavile otvorenom, što je Ljuban iskoristio da pobjegne. Kako navodi Vučić, Ljuban je nakon rata nastavio život u Glini i to sve do kolovoza 1995. godine kada je, kako tvrdi, ‘ponovno počeo progon i stradanje Srba u hrvatskoj akciji Oluja’.

“Tada mu je jedan susjed rekao: ‘Bježi Ljubane, tebi će kožu s leđa oderati jer si živ ostao’. I Ljuban je ostavio sve što je imao, sa ženom i kćerkom ušao u traktor i postao dio nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji”, napisao je Vučić, dodavši da je Ljuban umro dvije godine kasnije.
“Srbija je to prešutjela. Sramota je što Ljubana Jednaka, svjedoka dva pogroma, tu dvostruku žrtvu sumanute politike krvi i tla, tihog heroja i junaka, koji ni poslije svega nije znao za mržnju, nismo sahranili kako dolikuje, ljudski uz sve počasti”, naveo je Vučić u inicijativi. Na Ljubanovu sudbinu Vučić je skrenuo pažnju i u svom govoru na obilježavanju Dana sjećanja sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja prije tjedan dana u Busijama.

‘Stidjela se Srbija svojih krajiških izbjeglica’

I tada je podsjetio da je crkva u Glini “bila objekt đavolskog ceremonijala u kojem su ustaše ljude prvo klale pa tjerale da pjevaju, da bi onda sve njih ubacili u kamione pa u jamu”.

Vučić je i tom prilikom istaknuo da ga je sram što se Srbija stidjela takvih ljudi.
“Stidjela se Srbija svojih krajiških izbjeglica i zatvarala puteve da ih drugi ne bi vidjeli, kao da ima potrebe da se stidimo suza naših ljudi, djece i starih. Onda smo prešutjeli sebi i svijetu da je umro Ljuban Jednak. Naš identitet je tada sahranjen zajedno s njim i našim besramnim zaboravom, nikada više se to ne smije ponoviti”, rekao je Vučić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.