FaH

VUČIĆ UPOZORAVA EU: ‘Ako nešto ne učinite, Srbija će reagirati!’

Autor: Aleksandar Ajdaric

Održana je dramatična sjednica srpskog Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon eskalacije nasilja na Kosovu. Predsjednik Aleksandar Vučić upozorio je predstavnike EU-a da će Srbija “reagirati ako se ROSU ne povuče sa sjevera Kosova i Metohije”, prenosi Vučićeve riječi Radio Televizija Srbije (RTS). ROSU je, inače, kosovska specijalna policija.

Vučić će se u 10 i 30 obratiti zastupnicima Skupštine i građanima Srbije te ih obavijestiti o najnovijim događajima na Kosovu.

Ranije jutros, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti nakon upada specijalnih jedinica ROSU na sjeveru Kosova i Metohije. Konkretno, Srbija je zatražila reakciju SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske zbog eskalacije situacije, pišu srpske Novosti.

Vučić sasvim izravno traži da se “obuzda Priština jer Srbija neće dopustiti etničko čišćenje na Kosovu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške”.

Srpski predsjednik najavio je da će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije.

Istovremeno, direktor Ureda za KiM, Marko Đurić, rekao je kako je sramotno što nema reakcije Kvinte (pet gore spomenutih država s kojima službeni Beograd rješava kosovsko pitanje, op.a.), upozorivši da sada imaju dramatičnu situaciju. Đurić dodaje kako je upad “više kolona do zuba naoružanih šiptarskih jedinica pokrenut s jasnim ciljem da se zastraše Srbi”.
“Očigledno je da ti šiptarski ekstremisti, a i oni koji su im dali suglasnost za ovakvo nešto, jer ovako nešto nije bilo moguće bez suglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte, ovakvim akcijama žele da Srba više ne bude u KiM-u”, izjavio je Đurić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.