Foto: Marko Markovic / CROPIX

Vučić traži od članica UN-a da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici: ‘Bit će novih napetosti’

Autor: I.G.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na prijemu za stalne predstavnike članica Ujedinjenih naroda na odbacivanje predložene rezolucije o Srebrenici. On je pozvao članice UN da glasaju protiv rezolucije.

Vučić je rekao da je Srbija otvorena za dijalog i pregovore, te da tijekom šest mjeseci, koliko su trajale pripreme za usvajanje rezolucije, nitko o tome nije obavijestio Srbiju, kao ni dio Bosne i Hercegovine, te da je sve rađeno u tajnosti, a da je bilo potrebno da taj proces bude inkluzivan. Dodao je da u BiH nije bilo rasprave ni dogovora o tekstu rezolucije, te da je ova odluka podijelila narode te zemlje, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranje institucija, zakona i Ustava BiH. Bosna i Hercegovina.

Stranim diplomatima poručio je da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu. “Ne samo da ova rezolucija neće donijeti mir i zaliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz među narodima i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu. Zato tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude, pozivamo članice da glasaju protiv”, rekao je Vučić na prijemu koji je Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim narodima organizirala za stalne predstavnike članica UN-a.

Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Dijalog s Kosovom

Kad je riječ o dijalogu s Kosovom, Vučić je na prijemu rekao kako vjeruje da će se taj proces nastaviti i da će EU “uspjeti nametnuti nešto što su nam jamčili 11 godina”, a to je formiranje ZSO.

Dodao je kako se nada da će to ostati preduvjet za članstvo Prištine u Vijeću Europe. Kako je ranije najavljeno, Vučić će u New Yorku imati niz konzultacija i sastanaka s predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih naroda, kako bi objasnio stav Srbije u vezi s najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

Zagrebačka studentica sijala smrt po Bosni: Lažna pokajnica napravila potez kojim je zgrozila
Najavio je susrete s više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN-u i najavio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku formiran stožer koji će se baviti pitanjima vezanim za pokušaj usvajanja spomenute rezolucije.

Prijemu su nazočili i otpravnik poslova u Stalnoj misiji Republike Srbije pri UN-u Saša Mart, veleposlanik Srbije u SAD-u Marko Đurić, kao i bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.