Foto: Guliver Image /AP Photo/Darko Vojinovic, File

‘TUKLI SU IH PO MEĐUNOŽJU!’ Vučić bijesan nakon kaosa na Kosovu: ‘Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija’

Autor: I.G.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je izvanredno obraćanje javnosti kako bi se osvrnuo na situaciju koja se dogodila na Kosovu.

“Iako smo mjesecima govorili da Kuti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji, da se prolijeva krv, malo tko je vjerovao. U posljednja tri dana i ćorav je mogao vidjeti što se događa i koja je Kurtijeva želja. On pilatovki pere ruke, pravi se da to nema veze s njim”, govori Vučić.

Naglasio je da KFOR nije zaštitio Srbe i “nije spriječio nasilno preuzimanje općina”.

“Doveli su one koje je Kurti izabrao na toaletu, ili u kabinetu, svejedno”, rekao je. “Pustili su Kurtijeve gradonačelnike da uđu u zgrade općine i onda ih branili od Srba, umjesto da su napravili suprotno. Opasali su ih da bi ih zaštitili tobože od Srba. Albanski grdonačelnik je još u zgradi u Leposaviću”, rekao je.

“Dva vozila ROSU-a ostala su okružena Srbima, Srbi su zakačili zastavu napisali 4S, ali nikakvo nasilje nisu radili”, rekao je.

“Srbi su predložili da KFOR zamijeni ROSU specijalci, da se lažni gradonačelnici povuku, a da ROSU može ostati. Srbima nije smetao KFOR. Zapovjednik KFOR-a je rekao da razumije i da će prenijeti, ali su uvjetovali sve da puste dva oklopna vozila ROSU-a jer se njihovi specijalci boje Srba. Srbi na to nisu pristali”, rekao je.




“Počeli su ih udarati po međunožju i glavi. Dragiša Milović je pretrpio ozljede, u bolnici je. Udarali su ih, Simića su pokušali uvući u svoj krug. I Rakića tuku. Neki Srbi se povlače, drugi ulaze u borbu goloruki. Pripadnik ROSU-a s kalašnjikovim kleči, ispaljuje više hitaca prema Srbima, pogađen s leđa s dva metka Dragišu Galjaka. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mjesta snimljeni su snajperi kojima su ciljani Srbi. 52 Srba su ozljeđeni, od toga trojica teško. Više je ozlijeđenih, ali to su oni koji su tražili liječničku pomoć”, govori Vučić.

‘Znam koliko je Srbima teško’

“Galjaku su se borili za život, sad je na intenzivnoj njezi. Nadamo se da će preživjeti”, rekao je.

“Ukupno je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR-a, od toga trojica teže, nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Kao što vidite, teške posljedice. Za to je odgovoran isključivo Albin Kurti. Upozoravao sam, nitko nije htio čuti. Rasporedili smo u skladu sa situacijom naše snage tamo gdje mislimo da je to neophodno, obići ćemo noćas više mjesta s našim vojnicima. Nećemo dozvoliti pogom Srba. Zakazana je sjednica Kvinte. Je li zakazana? Provjerite mi s Jovićem?”




“Znam koliko je Srbima teško, pozivamo vas da ne ulazite u sukob s NATO-om. To je ono što Kurti najviše želi. Kada budu Srbi prosvjedovali, a sigurno se neće pomiriti s okupacijom njihovih zgrada i kuća, neka sjede. Kad su mirni, onda im ne mogu ništa”, rekao je.

“Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija. To sam rekao svima u NATO-u”, dodao je Vučić i rekao da je još jednom apelirao da međunarodna zajednica “urazumi Kurtija”.

Naglasio je i da se Srbi zalažu za mir i apelirao da se širi što manje neprovjerenih informacija.

“Molimo još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo nitko drugi još nije izazvao. Zato ih beskrajno molim da to učine jer Srbija i Srbi žele samo mir”, rekao je na samom kraju presice.

Drama na Kosovu

Podsjetimo, u ponedjeljak popodne došlo je do sukoba između snaga KFOR-a i prosvjednika u općini Zvečan na sjeveru Kosova. Sukob je izbio zbog dolaska albanskih gradonačelnika, izabranih na nedavno održanim izborima koje su Srbi bojkotirali. Najmanje dvije osobe su ozlijeđene u ovom incidentu.

Kosovska policija je ranije tijekom dana pokušala suzavcem rastjerati prosvjednike srpske nacionalnosti kako bi spriječila albanske gradonačelnike da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.