fbpx
Foto: Unsplash/Ilustracija

VUČIĆ SE HVALIO, SAD BI MOGAO ZAŠUTJETI! Susjedi našli veće količine rude zlata: ‘Možda najbolji rezultati na cijelom Balkanu!’

Autor: Dnevno.hr

Glavni direktor tvrtke Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković priopćio je da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

“Na tri lokacije na području općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, izjavio je Bošnjaković.

Lykos Balkan Metals, izlistana na australskoj burzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje tvrtke kćeri SNK Metali. Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je osigurano 15,5 miliona konvertibilnih maraka.


Ispitivanje uzoraka u akreditiranom laboratoriju otkrilo je iznimno visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicijski potencijal značajan za razvoj ne samo ove općine, već i unaprjeđenje kvalitete života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz Lykosa poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana. U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u općinu Jezero uložiti više od 60 milijuna konvertibilnih maraka.

Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu, piše Klix.

Što će reći Vučić?

Menadžment Lykos Balkan Metals poziva Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno  ida je na lokaciji Čoka Rakita u općini Žagubica u istočnoj Srbiji pronađeno ležište zlata, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio se da je otkriveno još jedno nalazište za koje se smatra da je među 100 najvećih u svijetu.

“Objavili ste da je pronađeno zlato u Žagubici, ali postoji još jedno mjesto gdje je pronađeno zlato. Neću još reći gdje, jer čim se sazna i objavi, svi polude, a država ne može raditi svoj posao. Našli smo, prema prvim preliminarnim izvješćima, jedno od najboljih 100 nalazišta zlata u svijetu. Kad bismo barem imali razuma koristiti litij, a ne pucati sebi u nogu. Ali na nama je da radimo, da nam svima bude bolje”, zaključio je Vučić.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.