Foto: Guliver image/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Vučić provocira Amerikance, poslao im Vulina

Autor: Dnevno.hr

Otkud direktor BIA-e Aleksandar Vulin na obilježavanju “misije Halyard”, čiji je suorganizator Ambasada SAD-a, zemlja koja mu je uvela sankcije? U ambasadi kažu da ga nisu osobno pozvali. Je li ga pozvala fondacija ili ga je netko poslao?

Samo dva mjeseca otkada je dospio na crnu listu SAD-a, Vulin se našao oči u oči s američkim ambasadorom Christopherom Hillom.

“Zvali ga i pojavio se, dobio čovjek poziv i pojavio se”, priča predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ambasada SAD-a: ‘Mi ga nismo pozvali’

Prošle godine izaslanik predsjednika Srbije bila je ministrica Maja Gojković. Bila je Gojković i ove godine u svojstvu potpredsjednice Vlade, a pitanje je tko je bio u ime Aleksandra Vučića.

“Direktan krivac za tu glupost je Vučić, to se bez njegovog odobrenja ne bi moglo dogoditi jer da je Vulin samoinicijativno otišao u Pranjane, mislim da bi već na putu za Beograd bio smijenjen“, rekao je novinar Đorđe Vlajić za N1 Srbija.

Američka ambasada je suorganizator manifestacije, ali jasno se ogradila od Vulinovog sudjelovanja.

Vulin leti s čela obavještajne agencije? Navodno mu poziciju otima mladi Vučićev lav
“Veleposlanik Christopher Hill govorio je kako svi trebamo crpiti inspiraciju iz misije Halyard i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na europski kontinent. Tu poruku podrške miru u Europi mogli su čuti svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga Ambasada SAD-a u Beogradu nije osobno pozvala da prisustvuje“, naveli su iz ambasade. Podsjetimo, operacija Halyard, ili “Zračni most” bila je opsežna saveznička operacija evakuacije srušeni pilota tijekom Drugog svjetskog rata na teritoriju buduće SFRJ.

‘Svi su oni obični Vučićevi pijuni i nemaju značaj’

Sve češće se neslužbeno govori da bi Aleksandar Vulin mogao, zbog svega što mu Amerika stavlja na teret, od destabilizacije regije do trgovine drogom (a dakako i suradnju s Rusima), biti smijenjen s čela BIA-e.
Foto: Guliver/ Predrag Milosavljevic

“Čitava stvar oko Vulina je jedna vrsta poruke i ona je višeslojna. S jedne strane Amerika šalje Vučiću poruku da će imati problema ako ne ispuni određene zahtjeve. Tu je Vulin nebitan, mogao je netko drugi biti pod sankcijama, svi su oni obični Vučićevi pijuni i nemaju značaj, on je samo izabran, bio je najpogodniji“, smatra politički analitičar Dragoljub Anđelković.

Kad smo kod poruka, predsjednik Srbije o eventualnoj smjeni Vulina šalje još jednu.

“Eto Vulina, produžiše mu mandat. Možda sam ga i planirao smijeniti, ali sad ne mogu“, rekao je Vučić.

Poruka koju, međutim, šalje zakon u Srbiji jest da direktora BIA-e bira Vlada Srbije, ne predsjednik.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.