Foto: Predsjedništvo Srbije

VUČIĆ MIJENJA ZAKON ZBOG KOJEG ĆE NA IZRAVNOM UDARU BITI HRVATI: ‘Na ovaj način država Srbija jasno pokazuje tendenciju’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Predstavnice hrvatskog i bošnjačkog nacionalnog vijeća optužile su državu Srbiju da umanjivanjem godišnje dotacije za 20 posto onemogućava manjinskim zajednicama da unapređuju svoj položaj i ostvaruju prava, prenijeli su hrvatski mediji u Vojvodini.

Svim nacionalnim vijećima u Srbiji stigla je koncem listopada obavijest kako će financijska sredstva za njihov rad za 2020. biti umanjena za 20 posto, te da se daljnja isplata sredstava privremeno obustavlja do usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu za 2020.

“Na ovaj način država Srbija jasno pokazuje tendenciju da onemogućava manjinskim zajednicama da unapređuju svoj položaj i ostvaruju svoja prava“, izjavila je za tjednik “Hrvatska riječ“ predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

“To sigurno jest udar na manjinska prava“, zaključila je.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić drži nekorektnim da se umanjuju ionako skromni iznosi za rad zastupničkih tijela nacionalnih manjina.

“Za oko 908.000 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja 2,1 milijun eura, a Hrvatska, u kojoj živi oko 329.000 građana manjinskih zajednica, za njihove potrebe dodjeljuje 5,7 milijuna eura“, izjavila je ona za program na hrvatskome Radiotelevizije Vojvodine (RTV).

I dok manjine u Hrvatskoj o takvim stvarima odlučuju te su financijski poduprte da izgrađuju institucije, nacionalne manjine u Srbiji, upozorila je Jasna Vojnić, “budu samo obaviještene o količini sredstava, koja bi eventualno bila dovoljna za podmirivanje troškova da ste neka nevladina udruga“.
Ona navodi i da se za rad i djelovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina, koje predstavljaju oko 12,6 posto građana Republike Srbije, izdvaja 0,02 posto državnog proračuna, odnosno oko 2,1 milijun eura, od čega hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji pripadne tek 110.000 eura.

Od redovite državne dotacije nacionalna vijeća isplaćuju plaće zaposlenima, pokrivaju troškove u području obrazovanja, informiranja, te pomažu rad pojedinaca i udruga kulture važnih za očuvanje identiteta i unapređenje položaja nacionalnih manjina.

Koordinacija nacionalnih manjina zatražila je hitan sastanak s predsjednicom srbijanske vlade i izuzimanje od mjera umanjenja godišnje dotacije.
Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.