Foto: Goran Mehkek / CROPIX

VUČIĆ KONAČNO ODGOVORIO HOĆE LI DOĆI: Nahvalio Kolindu i Plenkovića! Ima i poruku za jedan dio Hrvata! Znate li koga je prozvao?

Autor: Dnevno

Predsjednik Srbije i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Ženevi kako još nije odlučio hoće li otputovati u Zagreb na kongres Europske pučke stranke (EPP), ocijenivši da se oko toga pojavila histerija u dijelu hrvatske javnosti.

Vučić je u Ženevi, gdje sudjeluje na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu, za provladinu komercijalnu TV Pink izjavio kako još ne može potvrditi hoće li sudjelovati na Kongresu EPP-a jer njegovo suradnici „strateški to planiraju“, te da će se o odluci konzultirati idućeg tjedna.

„Daleko mi je taj 20. studeni. Mislim da oni (suradnici) još nisu donijeli odluku, zajedno sa mnom“, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio kako se “ta histerija kod dijela njihove javnosti” zbog najave njegova mogućnog sudjelovanja na Kongresu EPP-a, pojavila poglavito „kod onog njenog dijela koji nikad nije bio naklonjen regionalnoj suradnji i dobrim odnosima Srbije i Hrvatske.“

“To”, kako je ocijenio, “može ponekad i goditi, jer to znači da dobro radite za Srbiju i svoj narod.“

„Ne mogu govoriti o (Andreju) Plenkoviću, (Kolindi) Grabar-Kitarović i drugim normalnim ljudima u Hrvatskoj, ali postoji kod nekih ljudi stalna potreba i želja da Srbija bude unižena i što slabija. A pošto to nije, Srbija je sve snažnija i u ekonomskom pogledu i u pogledu političkog imagea i političkih kontakata. Onda ja to dobro razumijem – Vučić je taj koji je kriv i treba osuti drvlje i kamenje po njemu“, rekao je srbijanski predsjednik.




On je istaknuo kako Srpska napredna stranka (SNS), čiji je predsjednik, ima najviši mogući status koji jedna politička stranka u EPP-u može imati, a da nije iz neke od država članica Europske unije.

Vučićeva Srpska napredna stranka pridružena je članica EPP-a, ali bez prava glasa.

Vučić je naveden kao jedan od govornika na kongresu EPP-a, koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga.




Na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa navodi se 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi trebao održati govor u srijedu 20. studenoga u zagrebačkoj Areni.

Premijer Andrej Plenković opovrgnuo je u ranije danas nagađanja da će Vučić tijekom Kongresa EPP-a održati govor u Hrvatskom saboru, rekavši da Vučić ima pravo doći na Kongres jer ga je pozvao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Plenković je nakon sjednice Vlade novinarima komentirao medijske navode o tome da će Vučić održati govor u Hrvatskom saboru.

„Nije dobro iznositi laži u eter koje onda drugi prenose, to je jako važno za kulturu slobode medija i profesionalno izvještavanje, ne treba lagati”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li u redu da Vučić dolazi u Zagreb na skup koji će se održati dan nakon obljetnice pada Vukovara, Plenković je odgovorio kako mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja jer je datum održavanja Kongresa EPP-a definiran još prije dvije godine.

„Zašto mistificiramo nešto? Apeliram na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnim nečega što nije nenormalno“, rekao je Plenković.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.