Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

VUČIĆ DOBIO BRUTALNU LEKCIJU OD MESIĆA! ZA SVE JE KRIV TITO: ‘Taj nesretni predsjednik Srbije ništa ne razumije’

Autor: Daniel Radman

Samit Pokreta nesvestranih kojemu je Beograd bio domaćin u protekla dva dana, malo je reći, nije impresionirao bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Mesić je osobno prisustvovao na dva samita dok je bio hrvatski predsjednik, jednom i kao bivši, pa je prilično upoznat s kretanjima među Nesvrstanima.

Mesića je posebno razljutilo potpuno negiranje prošlosti: samit je održan na 60. obljetnicu prve konferencije kojoj je domaćin bio Josip Broz Tito a domaćin Vučić ga ni jednom nije spomenuo. Imao je Vučić važnijeg posla, dodao bi cinik, s obzirom da je samit uglavnom koristio kako bi lobirao za sprječavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova.

“Josip Broz Tito kao glavni organizator (prve konferencije, op.a.) izgradio je snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svjetskih državnika, a ne spomenuti njegovo ime i ulogu upravo na šezdesetu obljetnicu prvog sastanka čisti je povijesni falsifikat. No to manje govori o samome Titu, a više o ovom nesretnom predsjedniku Srbije koji ništa ne razumije‘, izjavio je Mesić za tportal posebno naglasivši da su Nesvrstani doprinijeli smirivanju tenzija između dva bloka tijekom Hladnog rata.

Mesić: Srbija nije pravni sljednik Jugoslavije

Nije ga dojmila ni Vučićeva izjava u kojoj tvrdi da je Srbija ‘pravni sljednik Jugoslavije’.

“To je apsolutno pogrešno: osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su nasljednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više”, poručio je Mesić.

Zasmetalo ga je i što poziv na samit nije dobio Budimir Lončar.

“Nitko nije osjetio potrebu za to, premda se radi o čovjeku koji je sudjelovao u organizaciji apsolutno svih sastanaka Pokreta nesvrstanih. Pa mogli su ga pozvati barem na čaj! Ne, to su ptice koje vole koristiti tuđe perje, ali dobro se zna da i dalje imaju svoje vlastito”, zaključio je.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.