fbpx
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

VRLO NEUGODNO PITANJE TOMAŠEVIĆU: ‘Bili ste protiv kompostane u Brezovici, a sada želite graditi kompostanu?’

Autor: Dnevno

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održat će redovitu konferenciju za novinare u predvorju Gradske uprave.

Obraćanje počinje u 11 sati na Trgu Stjepana Radića 1.

Stipendije za invalide

Dolenec se osvrnula na stipendije i invalide.

“Iz naše pozicije je zapravo veliki dio programa za stipendije bio za izvrsnost. Željeli smo da programi za stipendije služe olakšavanju pristupu obrazovanju. Imali smo javno savjetovanje, dobili smo puno priloga s obzirom da su izmjene bile značajne. Svi ti prilozi se obrađuju. Težili smo zadovoljiti dva bitna principa. Željeli smo proširiti pristup obrazovanju za ranjive skupine i istaknuti drugi princip. A to je univerzalnost, da je učenik, učenik, student student, bez obzira na osnovu po kojoj dobiva stipendiju.

Dobili smo priloge niza ranjivih skupina i dobar dio priloga je inzistirao da je važno zadržati postojeće iznose stipendija, dok je naš prijedlog predlagao niže stipendije kako bi ih dobio veći broj ljudi. Mi smo smatrali da je fer i uključivo uvažiti prijedloge ciljanih skupina. Drugim riječima, stipendije će ostati iste, a to je 2700 kuna za učenike, i studente 3800 kuna. U konačnoj verziji prijedloga želimo ujednačiti iznose, nećemo bitno povećati broj ljudi koji će je primati, ali željeli smo uvažiti neke prijedloge”, rekla je Dolenec.

Solarni paneli

“Želimo znatno povećati udio obnovljivih izvora energije, osobito kada govorimo o solarnim panelima na privatnim i gospodarskim zgradama. Cilj tog programa kojeg ćemo provesti je cilj da instaliramo solarne elektrane na krovove, i savjetovat će ljude kako to da naprave. Cilj je da od 2022 do 2024 dođemo do ukupno 50 megavata integriranih elektrana u Zagrebu. Ukupno to imamo na razini Hrvatske. Onda zamislite koliko je to ambiciozno u tri godine. Taj program će dovesti do pokretanja privatnih investicija od 300 milijuna kuna i proizvodnje energije do 50 tisuća megavata i izbjeći ćemo emisije. Jedva čekamo prezentirati to”, rekao je Tomašević.

“Što se tiče otpada, mi i dalje mislimo da to može sam grad raditi kad stignu drobilice. Što se tiče biootpada. Grad Zagreb nema svoju kompostanu mora raditi to u suradnji s privatnim poduzećima. Mi smo zbog toga morali raspisati novi natječaj. Više puta sam ovdje govorio da je zajednica ponuditelja Ce-z-ar dala ponudu i da ćemo postupiti prema zakonu i da je ako je sve čisto da ćemo ih odabrati unatoč tome o kome se radi i to smo napravili. Odluku donosi povjerenstvo, ja samo potpisujem odluku, ali ne sudjelujem o ocjenjivanju ponuđača. Drugi konzorcij nije imao dozvolu za predviđenu količinu otpada”, rekao je.
Drobilice i glomazni otpad

“Što se tiče drobilice. Imamo dvije kupljene drobilice koje čekamo, a proveden je i postupak za najam treće. Bila je tu i ponuda Ekoflora. Međutim, to nismo mogli prihvatiti jer ne može biti ponuda od 0 kuna u postupku javne nabave. Taj najam se ne konzumira dok se ne riješe sve dozvole”, rekao je.

“To je nemoguća ponuda i nije dobro jer Zagreb ne može uzimati nešto besplatno i onda raspisati natječaj gdje se ta tvrtka natječe. Može donirati. Natječe se s najpovoljnijom cijenom , a ne s ponudom od nula kuna”, rekao je Tomašević.

Zaštitari čuvali prazne stanove za ogromne novce

Govorio je i o golemim troškovima koji su se iz proračuna izdvajali na čuvanje gradske imovine.

“Kada smo radili rebalans proračuna, pojavila se situacija da je u tri proračunske stavke bio iznos od 6,9 milijuna kuna za čuvanje objekata u Zagrebu, da bi se račun koji je nastao u tih 7 mjeseci popeo na 26 i pol milijuna kuna za čuvanje stanova od strane privatnih zaštitara. Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite sate koji se koriste za čuvanje tih prostora, dogodilo se to da je čuvano oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno. U isto vrijeme oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, s objašnjenjem “da netko ne bi provalio u njih”. Trošak jednog takvog stana na dan je koštao 924 kune bez PDV-a. Mjesečno 27 tisuća kuna, odnosno 323 tisuće kuna godišnje. To znači da smo za trošak čuvanja jednog gradskog stanja, mogli kupiti novi stan u za dvije godine. Čuvali smo te prazne stanove kao da su Fort Knox, za cifre koje su nevjerojatne”, rekao je Tomašević.
“Promijenili smo tu praksu i prestali s tom uslugom da se svaki stan čuva pojedinačno, a krenuli smo i s instalacijom protuprovalnih vrata i smanjili taj trošak 12 puta. Ovo sve je također prijavljeno nadležnim institucijama. Ovo je jedan od takvih primjera i o njima ćemo izvijestiti javnost na vrijeme”, dodao je Tomašević.

“I dalje stojim pri izjavi koju sam rekao prije nekoliko mjeseci. Za posao zbrinjavanja otpada uposlene su privatne tvrtke i Grad Zagreb će preuzeti taj posao. Što se tiče nekih drugih frakcija, rekli smo da ćemo raditi s privatnim poduzećima dok se ta postrojenja ne izgrade. išli smo u postupak javne nabave i tu smo postupili sukladno zakonu. Posao će dobiti ona tvrtka koja ponudi najpovoljniju ponudu”, rekao je gradonačelnik.

“I dalje stojim pri izjavi koju sam rekao prije par mjeseci. Za posao zbrinjavanja glomaznog otpada angažirane su tvrtke po znatno većim cijenama nego u drugim gradovima. Prekinuli smo to da to rade gradske tvrtke jer se to može. Dok ne izgradimo postrojenja, to moraju raditi privatne tvrtke”, rekao je Tomašević.

“Ne vidim da je ovaj posao javne nabave bio sklapanje ugovora na stari način. Postupak je bio otvoren i zakonit”, dodao je Tomašević.

“Ispada da Zagreb zbrinjava otpad po 2600 kuna po to je računica”, rekao je novinar podsjećajući da se otpad vozi i u Sisak, a Bandiću se sudilo zbog toga iako je navodno jeftinije radio.

“To je netočno, to je tri puta manje od te cifre koju ste naveli. Iznosi oko 700 kuna po toni”, odgovorio je Tomašević.

“Bili ste protiv kompostane”

“Bili ste protiv kompostane u Brezovici, a sada kažete da treba”, dodao je novinar.

Što se tiče kompostane, to će Skupština odlučiti. Dali je Novska najekonomičnije rješenje treba vidjeti. Što se tiče Brezovice, to je pitanje za HDZ koji je bio najviše protiv te lokacije. Zašto se u pet godina njihove projektne suradnje s Bandićem nije napravila jedna kompostana. Sklopljen je sporazum između županije i grada protiv kojeg sam bio protiv, a to je da će kompostana biti u županiji. Nitko od HDZ-ovaca se nije javio za taj projekt u općinama. Zato je Bandić išao na Novsku kao najbližu moguću. Zato ćemo mi izgraditi kompostanu” rekao je.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.