fbpx
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

VRIJEME OPASNO ZA ČOVJEKA, VAL JE PRED NAMA! Upozorenje s visoke instance: Stigle upute za građanstvo, nemojte riskirati

Autor: N.K

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upozorenje na hladne valove koji nam predstoje u narednim danima.

Upozorenje je izdano na temelju podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ističu tako kako u ponedjeljak na području Knina, Splita i Rijeke umjerena opasnost po zdravlje dok je za dubrovačko područje ona velika.  Za utorak upozorenja otprilike ostaju ista osim što se područjima s umjerenom opasnosti sada pridružuje i Osijek.


U srijedu pak ne postoji opasnost za slavonsko područje, ali se Kninu, Splitu i Rijeci po umjerenoj opasnosti pridružuje i Zagreb. Što se tiče Dubrovnika, opasnost od hladnoće će prva tri dana novog tjedna biti konstantno velika.

Ako je za Vaše klimatsko područje proglašena velika i vrlo velika opasnost pratite naputke za zaštitu od hladnoće koje donosimo u nastavku.

DHMZ upozorava kako bi u narednim danima trebalo pripaziti na izglednu poledicu na cestama.

Dodatne informacije DHMZ-a možete pronaći ovdje.

Foto: DHMZ

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Preporuke za zaštitu od hladnoće

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se, savjetuju, sljedećih preporuka:
Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu, navode.

“Ne zanemarujte osjećaj hladnoće i drhtavicu”

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pozivaju i da u takvim uvjetima pomognemo obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći, dodaju.
Kako postupiti u slučaju ozeblina?

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 i Centar za žurne službe – 112, zaključili su.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.