VRIJEME JE: Koronavirus traži da naučite pravilno kihati i kašljati! Napravimo si uslugu i postanimo zdraviji

Autor: V.K

Mnoge bakterije i virusi prenose se kašljanjem i kihanje, a među njima je i koronavirus. U vrijeme prehlade, gripe i drugih sezonskih bolesti najrizičnije je biti u javnom prijevozu. Zašto?

Zbog toga što se radi o relativno malenom prostoru prepunom ljudi od kojih mnogi kašlju i kišu, uglavnom, gotovo u pravilu nepravilno. Promatrajući ljude koji kašlju i kišu, ako uopće pokušaju zaštiti druge od svog iskašljaja blago prekriju usta dlanom. Većina je naučila tako međutim nitko ne zna koliko je to zapravo pogrešno.

Kihanjem i kašnjanjem u dlan ne spriječavate da se čestice iz vašeg tijela šire zrakom i inficiraju ljude oko vas. One lete jer ljudska koža neće apsorbirati sve što iskašljete ili kihnete. Osim toga, mikro kapljice završit će na vašem dlanu, a onda ćete sve to proširiti po svemu što dotaknete.

Rješenje za to je kihanje i kašljanje u savijeni lakat prije svega, ili maramicu ako je imate pri ruci. Odjeća će apsorbirati sve čestice, a ako odjeće nema taj dio ruke ionako neće doalaziti u dodir s ostalim predmetima i površinama.

Ova tehnika zaštite prilikom kihanja i kašnja preporuka je i Ministarstva zdravstva što se vidi u letku objavljenog povodom širenja koronavirusa ” Kako umanjiti razik od zaraznih bolesti”.

Osim ove ilustracije pogledajte i video kako biste bolje razumjeli kako zaštiti sebe i druge prilikom kašljanja i kihanja.




 

 




Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.