Foto: Kolaž Dnevno/PIXSELL/Screenshot

‘VRIJEĐANJE BOGA!’ BEOGRADSKI NADBISKUP MOLI ZA OPROST SVE KATOLIKE U HRVATSKOJ: ‘Ja ne želim nikoga sada stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao’

Autor: L.B.

Freska u Beloj Crkvi u Srbiji, o kojoj smo već pisali i na kojoj je bio prikazan lik blaženog Alojzija Stepinca kako gori u paklu, prebojana je u bijelo, javlja IKA kojoj je to potvrdio zrenjanski biskup Ladislav Német.

“Sve vijesti o Beloj Crkvi i ikoni Stepinca u paklu su passé. Ikona je obojana u bijelo”, kratko je u petak navečer za Iku rekao zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Német.

Naime, Ika podsjeća kako je još 16. siječnja portal Direktno objavio vijest o kontroverznoj ikoni u pravoslavnoj crkvi sv. Jovana bogoslova u mjestu Bela Crkva u Vojvodini – na kojoj su mnogi prepoznali blaženog kardinala Alojzija Stepinca naslikanog u paklu.

Beogradski nadbiskup: ‘Riječ je o vrijeđanju Boga’

Na zidnoj freski, u lijevoj strani lađe, do ulaska u oltarski prostor, nalazi se velika kompozicija koja prikazuje pakao. U paklu se, u prikazu vatre/lave nalazi lik bl. Alojzija Stepinca, s rukama iznad razine vatre. To je, navedeno je, jedini lik koji se može razaznati u prikazu pakla, a ujedno i jedini lik Alojzija Stepinca u bogoslužnom prostoru Srpske pravoslavne Crkve.

Nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar za HRT je rekao da on ne želi nikoga stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao. Najavio je i da će se potruditi dijalogom što hitnije moguće riješiti to pitanje.

U HRT-ovoj radijskoj emisiji ‘Religijski forum’ posvećenoj ekumenizmu nadbiskup Hočevar komentirao je prikazivanje lika u kojem su mnogi prepoznali blaženog Alojzija Stepinca u paklu na zidnoj freski u toj crkvi kazavši da je riječ o “vrijeđanju Boga”.

“Najprije u ime naše mjesne Crkve molim za oproštenje sve katolike u Hrvatskoj i čitav hrvatski narod što nismo prije saznali za ovaj slučaj. Tim više jer mi biskupi i župnici iz svih ostalih biskupija jave kada god se naiđe na kakav problem. Čudim se da naša Katolička Crkva tu u Srbiji, a to se dogodilo na području Zrenjaninske biskupije, to nije otkrila”, rekao je Hočevar.




‘Kako je moguće da se nešto tako događa, a da o tome dosad nismo razgovarali?’

Hočevar je najavio i što namjerava poduzeti po ovom pitanju.

“Koji će biti moj put? Odlučio sam ovako: Zamolit ću susret s parohom toga hrama, kao i susret sa župnikom toga kraja. Kada čujem njih, kao i takozvanog freskoslikara, onda ću ići i katoličkom biskupu i pravoslavnom biskupu da bih završio s Njegovom svetosti”, rekao je, uz ostalo, beogradski nadbiskup u emisiji Religijski forum te istaknuo kako ga pogađa što se samog Boga predstavlja vrlo negativno.

“Zato stvarno plačem i sam ću učiniti pokoru. Kako je moguće da jedan kršćanski hram govori o nečemu o čemu se ne usudi govoriti čitava Crkva: nekoga stavlja u pakao. To je strašno vrijeđanje Boga i za to vrijeđanje mi svi moramo dati zadovoljštinu i pokoru”, rekao je, pa dodao:




“Drugo, stavljati ovakve freske u one prostore gdje bismo trebali imali najistančaniji osjećaj za odgoj u vjeri i vjerskim istinama. Tim više ako netko naglašava da hoće biti u svemu vjeran i pravovjeran. Kako je moguće da se nešto tako događa, a da o tome dosad nismo razgovarali?” upitao je i zaključio kako to znači da uviđamo kako je potreban stalan dijalog.

‘Ja ne želim nikoga sada stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao’

“Ja ne želim nikoga sada stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao, ali potrudit ću se da dijalogom što hitnije moguće riješimo to pitanje”, poručio je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

Obećao je i kako će nakon što napravi sve najavljene pohode i razgovore ponovno progovoriti o temi.

“Dok nemam dovoljno svih informacija mislim da pred Bogom ne smijem prije svega suditi, već ću tražiti da se rane prošlosti liječe”, kazao je Hočevar.

Otkrio je i kako zbog odsutnosti i bolesti apostolskog nuncija u Srbiji još s njime nije razgovarao o ovoj temi, ali da će ona biti predmet njihovog današnjeg susreta.

Inače, pravoslavna crkva sv. Jovana bogoslova (Ivana apostola i evanđelista) dio je Banatske eparhije Srpske pravoslavne Crkve, a osnovali su je protjerani ruski emigranti nakon Listopadske revolucije 1917. godine.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.