Foto: Facebook

VRIJEĐAJU LI OVI SNJEGOVIĆI VJERNIKE? Velika Gorica uklonila snjegoviće zbog vjerskih osjećaja

Autor: Dnevno

Neobična priča stiže iz Velike Gorice, točnije ispred Muzeja Turopolja. Čini se da su snjegovići, koji su autorsko djelo umjetnika Zdenka Bašića, toliko vrijeđali vjerske osjećaje građana da su naprasno uklonjeni uoči jučerašnjeg otvorenja izložbe.

Jedan od autora, Zdenko Bašić, u razgovoru za N1 rekao je kako je on dobio šturo objašnjenje iz Muzeja da su se ljudi žalili zbog njhovog izgled a i vrijeđanja vjerskih osjećaja jer su postavljeni u predbožićno vrijeme.

“Moje informacije su da je građanstvo, odnosno vjernici, su bili uvrijeđeni snjegovićima i pritiska je bio i na Grad da se uklone. Ja sam iz protesta zato povukao i s jučerašnjeg otvorenja jer mi je nedopustivo ovakvo nepoštovanje umjetnosti”, rekao je vidno uzrujani Bašić.

“Kroz koncept izložbe uopće nismo ulazili u vjernički dio. Mi nismo ni bili angažirani oko adventa nego smo radili svoju izložbu”, objašnjava Bašić.

Zatim je i pojasnio koji je točno koncept njegove izložbe.

“Jednim dijelom se naslanjamo na priče i legende koje su bile prepričavane u narodu i to jesu legende s poganskim elementima. Ja imam svoj autorski izričaj već 20 godina i kao takvi i snjegovići su malo sablasni jer priče sadržavaju sablasne elemente koji su se vrtili oko krampusa, svetog Nikole, svete Lucije koju su prije, kao dio narodnog običaja utjelovljavale žene iz sela koje su pokrivale lica i na tanjurima nosile svinjske oči kako bi plašile djecu da moraju biti dobri i moliti se Bogu”, kaže Bašić.

Dodaje da je izložba rezultata priča koje su naše bake i djedovi pričali u njihovo vrijeme i nisu bile isključivo kršćanske. “Zato smo odlučili istražiti i prikazati te priče i kao alternativu konzumerističkom vizualu koji nam se servira sa Zapada.

“Nitko mi nije objasnio i ispričao se za to što se dogodilo. Otvorenje je bilo jučer i tada su maknuli snjegoviće”, kaže Bašić i dodaje da čak nisu postavljeni ni u prostorima Muzeja Turopolja nego su spremljeni u depo.




“Nakon brojnih prigovora građana na društvenim mrežama, snjegovići su izostavljeni iz scenskog izgleda kraj pozornice, budući da je u organizaciji događanja uvijek najvažnije mišljenje naših sugrađana.

Tijekom događanja prate se komentari naših sugrađana i reagira se prema njihovim zahtjevima kako bi Prosinac u Gorici bio što bolji i uspješniji događaj”, odgovorila je na upit Indexa Elizabeta Stipetić iz ureda gradonačelnika Velike Gorice.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.